Na Andrićevom vencu od jutros kao na traci! Sastanci sa delegacijama MMF-a, Svetske banke i Minta: Nova fabrika u Loznici? (FOTO)

Predsednik Srbije je razgovarao sa delegacijama najznačajnijih svetskih finansijskih institucija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovog prepodneva imao je sastanke sa delegacijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetske banke i kineske kompanije "Mint". Kako je saopšteno, posle sastanka sa Kinezima, ova kompanija planira da otvori fabriku iz oblasti automobliske industrije u Loznici.

NATO? Ne, nismo zainteresovani za to: Vučić u velikom intervjuu za Vašington Post o balansiranju Srbije između Rusije i Zapada

- Rekao sam da će imati najbolje uslove u Srbiji. Hoćemo da otvorimo radna mesta, da vratimo život u Zapadnu Srbiju - rekao je Vučić.

Kompanija Mint će uložiti 100 miliona evra i otvoriti 1000 radnih mesta, a zainteresovana je i za Green field investiciju u oblasti hotelijerstva.

Predstavnici kompanije obavestili su predsednika Vučića i o njihovom planu da godišnje pošalju 300 dece iz Loznice na školovanje i usavršavanje u Kinu.

Ova kompanija je jedan od svetskih lidera u oblasti dizajna, proizvodnje i prodaje kako strukturnih, tako i dekorativnih delova za automobile.

SRBIJA PRIMER USPEŠNO SPROVEDENIH REFORMI

Regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Lindom Van Gelder konstatovala je danas, tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je Srbija primer uspešno sprovedenih ekonomskih reformi posle najteže situacije u srpskoj ekonomskoj istoriji.

Zahvaljujući teškim reformama koja je sprovela u prethodnom periodu, Srbija je izašla iz teške krize i beleži dobre fiskalne rezultate.

Sagovornici su zaključili da će Svetska banka zajednički raditi sa Vladom Srbije na daljem unapređenju konkurentnosti srpske ekonomije, reformi državnih preduzeća, unapređenju javne administracije i promociji E-uprave, ali kao najvažniji zadatak naveli su pomoć u upravljanju javnim investicijama i unapređenju implementacije satrateških projekata.

Zaključeno je i da će se, kao što je to bilo u prethodnih pet godina, bliska saradnja nastaviti i da Svetska banka ostaje glavni partner Srbije u sprovođenju reformi u Srbiji.

Kako je saopštila Pres služba Predsednik, Vučić je zhvaliio na kontinuiranoj podršci i pomoći koja se pruža Srbiji, a Van Gelder je najavila da će Svetska banka, u okviru Agende novog rasta, analizirati srpski model rasta na makro, sektorskom i mikro nivou u cilju nastavka ekonomskih reformi.

NAJBOLJI EKONOMSKI POLOŽAJ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio šef Misije Džejms Ruf, a na sastanku je konstatovano da će Srbija početkom sledeće godine biti zemlja sa najboljim ekonomskim položajem na Zapadnom Balkanu.

Kako je saopštila pres služba predsednika Srbije, Ruf je naglasio da su fiskalni rezultati Srbije veoma dobri zahvaljujući teškim reformama provedenim u prethodnom periodu.

Vučić je zahvalio na izuzetnoj podršci MMF i istakao da bi Srbija bez tog fonda, teško izašla iz "užasne krize" u kojoj se nalazila pre pet godina.

Ruf je posebno pohvalio uspešno sprovedene tendere za privatizaciju PKB i strateško partnerstvo u RTB Bor, ali je istakao da još postoje problemi i izazovi u sektoru hemijske industrije (Petrohemija).

- U reformi Poreske uprave i poreske administracije već postoje pozitivne promene - rekao je Ruf i naglasio da je neophodno nastaviti rad na njihovoj reformi.

Na sastanku je rečeno da MMF insistira na reformi sistema plata u državnoj upravi i zaključeno je da će se uložiti zajednički napori na sprovođenju te reforme, piše u saopštenju.

(Telegraf.rs)