Albanci ne žele ni da čuju za ukidanje taksi i najavljuju formiranje vojske 14. decembra! Vučić poručio: Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova

Loše vesti jesu te da albanske vlasti na KiM ne žele ni da čuju za ukidanje taksi prema Srbiji

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, održao je vanrednu konferenciju na kojoj je govorio o poseti Emanuela Makrona, najavljenom formiranju "Vojske Kosova", izjavama Envera Hodžaja o formiranju "pakta protiv Srbije", taksama koje su prištinske vlasti uvele na srpske proizvode na KiM, kao i o generalnoj situaciji u regionu.

O "PAKTU PROTIV SRBIJE" I HODŽAJEVIM IZJAVAMA

Predsednik Srbije  rekao je večeras da Srbija neće da učestvuje ni u kakvom pravljenju, a ni rušenju "paktova", već će da traži saradnju sa svima koji to žele, ali da nikada nikome neće dozvoliti da ponižava našu zemlju.

Vučić je, na konferenciji za štampu povodom izjava Envera Hodžaja o pravljenju pakta sa zemljama regiona protiv Srbije i pretnji Nasera Orića, rekao da Srbija želi saradnju sa svima u regionu, tako i sa Skopljem, Podgoricom, Zagrebom, Prištinom, ako to žele.

- Mi ćemo da gradimo interese sa našim komšijama. Nisam skeptik po tom pitanju, iako mnogi imaju interese koji nisu uvek isti ili slični našima - rekao je Vučić.

Srbija želi saradnju sa svima u regionu, tako i sa Skopljem, Podgoricom, Zagrebom, Prištinom, ako to žele-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Pročitao sam pažljivo izjavu Hodžaja. On je jedan od jastrebova koji se predstavljao kao fini gospodin nemačkih manira i škole. Svi razumeju sada koja je njegova stvarna uloga. On je samo demantovao da je nazvao to paktom, a suštinu nije sporio nijednog trenutka - objasnio je on.

Vučić je istakao da bi bio sigurno nekima najbolji da je podržao zabranu ulaska u Crnu Goru Antiću, Bećkoviću i drugima, da bi bio još bolji ako bi se svakog dana izvinjavao, a bio bi, kaže, najbolji na svetu da je rekao da smo mi krivi što nismo uhapsili bivšeg makedonskog premijera, a trebalo je verovatno da ga uhapsimo bez poternice, koja je izdata 48 sati nakon što je napustio zemlju.

- Pošto naša zemlja poštuje pravne norme, i nećemo da dozvolimo da unižava neko Srbiju, pretpostavljam da smo mnogima krivi - podvukao je on.

Vučić je kazao da će se Srbija truditi da gradi dobre odnose i prevazilazimo razlike.

Vučić je kazao da će se Srbija truditi da gradi dobre odnose i prevazilazimo razlike-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- To što se razlikujemo u prošlosti je jasno, ali verujem da možemo da to prevaziđemo. Posebno u odnosima sa Hrvatskom, koja je bila jedina zemlja koja je ostala protiv otvaranja dalja dva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije - objasnio je on.

Istakao je da ne vidi razloge za sukobe u budućnosti, kako sa Zagrebom, tako ni sa Skopljem, Podgoricom ili Prištinom.

BEZ IZBORA U MARTU

Neće biti izbora u martu, niko ih ne planira, naveo je Vučić, odgovarajući na pitanje o izborima.

Neće biti izbora u martu, kao što je to najavljivao Vuk Jeremić-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ja sam čitao da je Jeremić rekao da su izbori u martu. Meni nisu potrebne njihove lepe reči. Sva istraživanja pokazuju iste trendove i zato razumem da su besni. Neće biti nikakvih izbora u martu. Što bi ih bilo, da mi dobijemo još nekog poslanika više, a oni još nekih 10-ak manje. Nama od njih ništa ne treba, ali vas molim da me ne pitate o njima i o njihovima lažima i glupostima.

SLEDI KATASTROFA AKO NEKO NE OBUZDA PRIŠTINU

Predsednik  je saopštio da su iz Prištine stigle dve loše vesti, da ostaju pri taksama dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova i da će formirati vojsku, što je signal katastroge ukoliko neko ne obuzda Prištinu.

- Veoma me brine činjenica da albanske vlasti ne žele ni da čuju za ukidanje protivpravnih taksi protiv Republike Srbije. Oni su konstatovali da će te takse trajati dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova. Druga loša vest je da su Albanci najavili formiranje vojske Kosova 14. decembra, suprotno svom Ustavu i dogovoru sa NATO - rekao je Vučić i konstatovao da "to donosi opasnost po našu državu".

- Njihova namera i želja je veoma opasna po nas i dovode nas pred svršen čin - rekao je Vučić i dodao da Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost i sa Srbijom se tako ne razgovara.

Pokušaću da objasnim međunarodnoj zajednici kolikoje opasno formiranje Vojske Kosova-Foto: Tanjug/AP

On je rekao da je problem kada neka od prištinskih "usijanih glava" odluči da pošalje vojsku na sever Kosova i da će se zbog toga konsultovati sa svima i onda će biti doneta odluka  da li će tražiti zasedanje Saveta bezbednosti kako bi ukazali na razmere katastrofe koja sledi.

To nas, kaže, dovodi u regionu u najviši stepen opasnosti.

- Ne želim ni da izgovorim reč šta je njihova namera, ali se plašim da sve nas dovode pored svršen čin - dodao je.

Kako je primetio, izgleda da smo mi Srbi krivi što su na KiM "razjareni" zbog glasanja u Interpolu i dodaje da je valjda trebalo da glasamo za njih, da oni ne bi donosili mere.

Ne želim ni da izgovorim reč šta je njihova namera, ali se plašim da sve nas dovode pored svršen čin-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je rekao, u Prištini znaju da neće uništiti srpksu ekonomiju, koliko god mere bile bolne za nas, jer mi imamo šta da proizvedemo i da izvezemo.

Vučić je rekao da će mere svakako uticati na nas, ali ne dramatično, jer imamo dobre rezultate, a imaćemo još bolje. Oni će u tome imati javno protivljenje mnogih, ali suštinski skrivanje pogleda i ćutanje, i cekanje da se to desi, a da Srbiji budu vezane ruke.

- Naše ruke neće biti vezane, jer, mi smo saterani u ćošak, nemamo vise ni izbora. Nama ostaje da se borimo za mir, da objašnjavamo svima u svetu šta je cilj Albanaca i da budemo uz svoj narod - poručio je Vučić.

PORUKA SRBIMA SA KOSOVA I METOHIJE

Vučić je pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji, uoči velikog skupa zakazanog za sutra, da ne odgovaraju na histeriju Prištine i da ostanu staloženi, a Prištini je poručio da dobro razmisle pre nego što krenu u bilo kakvu avanturu.

- To je moja poruka i svim izabranim predstavnicima. Vaša Srbija će biti uz vas, ali vas molimo da se ni na koji način ne ponašamo kao Priština - poručio je on.

Vučić je rekao da je ponosan na studente i posebno žene na KiM koje su danas veličanstvenim protestom pokazale da hoće da ostanu na ognjištima-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako je rekao, nije naše da bilo kome pretimo, već je naše da molimo, obaveštavamo, da pokušavamo nekoga da urazumimo.

- Ponavaljam po ko zna koji put, da nekima ne bi bilo nejasno da li sam to izgovarao ili nisam. Samo ih molim da ne pokušavaju da pregaze srpske ljude koji su krivi samo zato što neće da se isele sa KiM. Samo ih to molim - rekao je Vučić.

On je dodao da je ponosan na studente i posebno žene na KiM koje su danas veličanstvenim protestom, pokazale da hoće da ostanu na ognjištima, i zahvalio im na tome.

Vučić je istakao da naš narod na KiM, za razliku od mnogih na političkoj sceni, dobro oseća opasnosti i razume odakle te opasnosti dolaze.

Vučić je istakao da naš narod na KiM, za razliku od mnogih na političkoj sceni, dobro oseća opasnosti i razume odakle te opasnosti dolaze-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije je naglasio da je na nama, iako smo mali, ali ne i usamljeni, da brinemo o svom narodu i zemlji.

- Ako mi to ne radimo, niko nam neće pomoći. Naše je da ukazujemo na istinu, da ona da prodre do mnogih zemalja, poput onih koje nisu glasale za članstvo Kosova u Interpolu, ali i da se borimo za zemllje koje su priznale nezavisnost Kosova. Da pokazujemo da razumom i ozibljnim pristupom hoćemo da rešavamo stvari. Ali, molim građane Srbije da daju podršku našem narodnu na KiM - poručio je Vučić.

Apelovao je da svako ko može pruži bilo kakvu podršku našim ljudima na KiM i podsetio da su žene pokušale danas, iako nisu uspele, da pomognu, što puno značilo Srbima na KiM.

O RAZGOVORU SA JOHANESOM HANOM

Predsednik Vučić rekao je danas da je imao korektan razgovor sa komesarom EU Johanesom Hanom, rekavši da on odlično razume opasnosti koje se nadvijaju nad nama.

Predsednik Vučić rekao je danas da je imao korektan razgovor sa komesarom EU Johanesom Hanom-Foto: Predsedništvo Srbije

- Rekao sam Hanu sve što imam i što i vama govorim, on razume situaciju. Komesar Han je racionalan čovek i dobro razume opasnosti koje se nadvijaju na nas - rekao je Vučić novinarima.

Ali, dodao je, to u Prištini, među kosovskim Albancima, nije imalo nikakvog ođeka.

- Misle da imaju jačeg zaštitinika od Hana i od Evrope - rekao je Vučić.

MAKRON ODLOŽIO POSETU SRBIJI ZBOG NEREDA U FRANCUSKOJ

Predsednik Emanuel Makron zamolio je da, zbog situacije u Francuskoj i problema sa kojima se suočava na unutrašnjem planu, njegova poseta Beogradu bude odložena na nekoliko nedelja, potvrdio je  predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Emanuel Makron zamolio je da, zbog situacije u Francuskoj njegova poseta Beogradu bude odložena na nekoliko nedelja-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Predsednici Vučić i Makron su tokom popodneva razgovarali telefonom.

Poseta francuskog predsednika bila je zvanično najavljena

- Ja sam mu rekao da se nadam da će se situacija u Parizu i Francuskoj uskoro smiriti i da znam koliko je teško sprovoditi odgovorne reforme, sa kojima smo se mi suočavali 4-5 godina - rekao je Vučić na vanrednoj pres konferenciji.

Dodao je da se Srbija spremala za Makronovu posetu, sa željom da pokažemo naše gostoprimstvo.

Naveo je i da je sa Makronom razgovarao o daljem unapređenju prijateljsva Srbije i Francuske, uveren da kroz razvoj ekonomskih odnosa i njihovo unapređenje i podršku Srbiji na evropskom putu, možemo suštinski i sadržajno da ispunimo strateško partnerstvo.

Video: Makron je zamolio da odložimo susret zbog stanja u Francuskoj

(Telegraf.rs)