1

SEĆANJE NA ZORANA ĐINĐIĆA: Vence i cveće na grob položili porodica i prijatelji (FOTO)

Ðinđić je ubijen u atentatu 12. marta 2003. godine u dvorištu Vlade Srbije

Zoran Đinđić godišnjica
Foto: Marko Jovanović

Na današnji dan navršava se 15 godina od kada je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu. Tim povodom, članovi porodice, predstavnici stranke i Vlade koju je vodio, kao i članovi aktuelnog kabineta položili su vence, kako na mestu na kom je ubijen, tako i na mestu gde je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

15 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića: Politička pozadina atentata još nije otkrivena

13:05 - Predsednik Nove stranke Zoran Živković, predsednik LDP-a Čedomir Jovanović i drugi članovi nekadašnje Vlade Zorana Đinđića, odali su poštu ubijenom premijeru polaganjem cveća na spomen-ploču i paljenjem sveća u dvorištu Vlade.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

12:50 - Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da građane i pristalice LDP-a u dvorište Vlade Srbije, gde polažu cveće i pale sveće u znak sećanja na ubijenog premijera Zorana Djindjića dovodi život, a ne ideja da ga oplakuju.

- Drago mi je što vidim venac srpske vlade. Mislim da je to iskreno. Voleo bih da nas u budućnosti umesto venaca na Zorana podseća srećno društvo svesno svojih slabosti - rekao je Jovanović koji predvodi tradicionalnu "Šetnju za Zorana" koju LDP organizuje na dan Đnđićevog ubistva, od svog sedišta do Novog groblja.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Jovanović je rekao novinarima da je zemlja umorna, da su mnogi razočarani i da je društvo izmorila borba i obračuni, a da je "Šetnja za Zorana" šetnja u kojoj će se jednog dana sresti sa njim.

Upitan da li misli da li će se ikada saznati politička pozadina ubistva, Jovanović je kazao da će se boriti, da je Đinđić ubijen da bi drugačija politika došla na vlast i da je ubijen da Srbija ne bi bila evropska.

- Mogu o (Vojislavu) Koštunici danas svi da ćute. Mi nećemo zaćutati nikada. Nije samo tu Koštunica, tu su i (Rade) Bulatović i (Aco) Tomić i haško bratstvo - rekao je Jovanović.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Posle polaganja cveća ispred zgrade vlade u Nemanjinoj ulici, učesnici "Šetnje za Zorana" krenuli ka Novom groblju, gde će odati poštu Zoranu Đinđiću, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih gradjana.

11:55 - Građani i pristalice i članovi Liberalno-demokratske partije (LDP) krenuli su danas u tradicionalnu "Šetnju za Zorana" koja se održava u znak sećanja na nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića, ubijenog na današnji dan pre 15 godina.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kolona je krenula oko 11.30 ispred sedišta LDP-a u Ulici Emilijana Josimovića u Beogradu, a predvodi je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović. Građani nose bele ruže.

Planirana trasa šetnje je Terazije - dvorište Vlade Srbije (Nemanjina) - Aleja zaslužnih gradjana na Novom groblju, gde je Đinđić sahranjen.

11:15 - U Aleji zaslužnih građana, gde je sahranjen ubijeni premijer Zoran Đinđić, vence i cveće su položili i sveće upalili članovi porodice, prijatelji, kao i članovi aktuelnog i bivšeg rukovodstva Demokratske stranke.

Foto: Marko Jovanović

Povorka je počela je da se okuplja pred kapijom Novog groblja nešto pre 11 časova, odakle su se zajedno uputili ka Aleji zaslužnih građana gde je Đinđić sahranjen.

Foto: Marko Jovanović

Kolonu su predvodili sin ubijenog premijera Luka i supruga Ružica, koji su prvi i položili vence i zapalili sveće.

Foto: Marko Jovanović

Sledili su ih članovi Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Nada Kolundžija, Tamara Tripić, Aleksandra Jerkov, ali i Biljana Stankov, lična sekretarica i prijateljica pokojnog premijera, koja se posebno emotivno pozdravila sa Ružicom Đinđić.

Foto: Marko Jovanović

Poštu su odali i predsednik Nove stranke Zoran Živković, lider SDS Boris Tadić, predsednik stranke Zajedno za Srbiju Dušan Petrović, Srđa Popović, politički aktivista poznat i kao jedan od osnivača i vođa studentske organizacije Otpor, predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović, jedan od lidera kosovskih Srba Momčilo Trajković i mnogi drugi.

Foto: Marko Jovanović

Foto: Marko Jovanović

11:00 - Članovi porodice, rukovodstva i bivši funkcioneri DS okupili su se ispred groblja, kako bi odali počast ubijenom premjeru Zoranu Đinđiću.

Ružica i Luka Đinđić, Goran Ćirić, Branislav Lečić - Foto: Marko Jovanović

Pored udovice Ružice Đinđić i sina Luke, na groblje su došli predstavnici odlazećeg rukovodstva DS: Dragan Šutanovac, Branislav Lečić, Aleksandra Jerkov, Goran Ćirić.

Ružica Đinđić i Dragan Šutanovac - Foto: Marko Jovanović

Kao i nekadašnji lideri demokrata Boris Tadić i Zoran Živković.

Boris Tadić - Foto: Marko Jovanović

Zoran Živković - Foto: Marko Jovanović

10:15 - Na spomen-ploču u parku na Trgu Republike, cveće su povodom 15. godišnjice od atentata na Zorana Đinđića položili bivši predsednik Skupštine grada Zoran Alimpić i članica Političkog saveta Demokratske stranke Ljiljana Lučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Posle polaganja venca na platou kod Trga Republike, novinarima se obratio član DS - a Zoran Alimpić, koji je podsetio da je upravo na tom mestu Skupština grada 2004. odala poštu Ðinđiću, što je, dodao je, bilo propraćeno "velikim otporom tadašnjih koalicionih partnera, ali i tadašnje opozicije".

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Zoran Ðinđić je bio prvi demokratski izabran gradonačelnik Beograda i prvi demokratski premijer, ubijen je u političkom atentatu radeći kao premijer i građani Beograda i Srbije će mu uvek odavati poštovanje - rekao je Alimpić i dodao da je Ðinđić postavio ideologiju DS kojom se ta stranka i dalje vodi.

09:30 - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi njenog kabineta položili su venac na spomen ploču nekadašnjem premijeru Zoranu Ðinđiću u dvorištu vlade povodom 15. godišnjice njegovog ubistva.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Vlada je ranije danas donela odluku da Gradu Beogradu izvrši transfer 13.257.000 dinara, kako bi bio realizovan predlog predsednika Aleksandra Vučića o podizanju spomenika Zoranu Ðinđiću.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Ðinđić je ubijen u atentatu 12. marta 2003. godine u dvorištu Vlade Srbije.

Daljinac

Tagovi: Atentat na Đinđića, Novo groblje, Polaganje venaca, Vlada Srbije, Zoran Đinđić, Zoran Djindjic

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • R
    Rex

    Pozorište na mestu streljanja,pozorište na groblju.Glumci katastrofa al bogati.

Haradinaj provocira! Krivi Federiku Mogerini zbog prekida dijaloga Beograda i Prištine: Njen stav je prouzrokovao štetu u regionu

Popović Ivković: Netačne su Pacolijeve tvrdnje da nema boraca sa KiM u sukobima na stranim ratištima (FOTO)

Država će preduzeti sve mere kako bi zaštitila novinare: Vučić se oglasio o napadima na pripadnike sedme sile

Radićemo zajedno da Kovačica naredne godine uđe na listu Uneska: Brnabić u Bratislavi otvorila izložbu naivnog slikarstva (FOTO)

Još jedan terorista OVK na saslušanju pred Specijalnim sudom: Poziv dobio nekadašnji komandant Ljuštaku

Slovačka izričito protiv "Vojske Kosova", premijer Pelegrini poručio: Mi ćemo iskoristiti svoj položaj u OEBS-u za rešavanje ovog pitanja

Odluka o slanju u zatvor poslanika Demokratskog fronta ostaje na snazi: Knežević i Medojević pozivaju građane na protest

Ništa od tri nove mere prema Srbiji! Završena sednica vlade u Prištini, Haradinaj ostao nedorečen

Dijalog Beograda i Prištine, BiH i Makedonija su najveći problemi regiona: Zbog čega je važno da EU integriše Zapadni Balkan?

Oštar duel nekadašnjih saboraca! Trifunović udario na Jankovića: Sramota me je što sam vas podržavao bar jedan dan

Da li je članstvo u EU 2025. već sada nemoguća misija ili je moguć preokret koji je najavljen u septembru?

Frka u Prištini! Već peti terorista iz OVK dobio poziv za Specijalni sud

2019. izborna ili predizborna? Ljajić zagonetan: Stranke moraju da budu u kondiciji

Niko ne bi želeo da Srbija bude primorana da svojom vojskom brani ugroženo stanovništvo na Kosovu: Jaka podrška stigla iz Slovačke

Slovački premijer pripremio poklon za Anu Brnabić: Pelegrini na Instagram okačio fotografiju kako čeka srpsku koleginicu (FOTO)

Iznenadni šamar iz EU, dok se u Prištini spremaju za slavlje: Nemate podršku za formiranje vojske!

Trojica uhapšenih Srba sa severa Kosova ponovo pred sudom: Potvrda da su protivzakonito u pritvoru?

Dramatično nemačko upozorenje Beogradu i Prištini! Preti opasnost od dalje eskalacije

Haradinaj sada preti i EU: Niste čuli naš glas, Balkan može da se destabilizuje

Anu Brnabić dočekao predsednik Kiska: Važni susreti premijerke u Slovačkoj (FOTO)

Klupko se odmotava: Pred Specijalnim sudom za ratne zločine i šef vojnog suda terorističke OVK

Kuburović odbrusila Bramercu: Nije tačno da nedostaje regionalna saradnja u procesuiranju ratnih zločina

"U redu, ako sam problem, neću doći"! Karanović: U subotu me nisu želele upravo stranke koje su učestvovale na protestu

Stižu kazne zbog taksi: BiH će tražiti suspenziju Kosova iz CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

Dačić gradi bilateralne odnose i strateško partnerstvo: Moja poseta Dominikanskoj Republici je od istorijskog značaja

Iza novih mera Prištine nalaze se Haradinaj, Veselji i Tači! Za Đurića je takvo razmišljanje neprijatelj mira i stabilnosti u regionu

Obradović proziva vlast zbog "10 neregularnosti pred lokalne izbore u Lučanima", a Hrkalović odgovara: On ima ponajmanje moralno pravo da govori o nasilju

Češki premijer poslao važnu poruku posle razgovora sa Brnabić: Srbija je konstruktivna, Priština ne ispunjava svoje obaveze (FOTO)

Ministri tzv. Kosova potvrdili opasne namere Ramuša Haradinaja: 3 mere spremili za Srbiju, evo i koje

Mogerini očekuje da se dijalog nastavi: Još jednom poručila Prištini da povuče takse

Đorđević na čelu delegacije Srbije u Maroku: Svetski zvaničnici razgovarali o migracijama

Afera trese Prištinu! Tači novac dobijen za lobiranje stavio u svoj džep

Dva koraka bliže EU: Srbija otvorila poglavlja 17 i 18

PUPS izabrao novo rukovodstvo

Muke uhapšenih Srba na Kosovu: Protivzakonito ih drže u zatvoru u Podujevu!

Medojeviću opet pozlilo: Prebačen u Klinički centar Crne Gore

Proterivanje Srba sa severa Kosova! To je cilj Prištine: Reakcija Beograda na najavu novih mera Prištine

Posle susreta sa dvojicom predsednika države i parlamenta, Brnabić na sastanku sa premijerom Češke (FOTO)

Od svih evropskih ministara, baš se hrvatska šefica diplomatije oglasila o Kosovu: Nije propustila šansu da nas kritikuje (VIDEO)

Haradinaj hoće da zapali region! Sutra će saopštiti koje 3 nove mere priprema protiv Srbije

Poznat dan i sat kada će biti formirana "Vojska Kosova"

Kakav licemer! Haradinaj tvrdi: Mi smo "šampioni u zaštiti prava" svih zajednica