Srbija između istoka i zapada: Koliko građana je za ulazak u NATO, ko hoće uz Rusiju i kakvo rešenje hoće za Kosovo (FOTO)

Jelena Milić je navela da rezultati istraživanja pokazuju da bi na referendumu o ulasku Srbije u NATO, 68 odsto birača glasalo protiv, 11 odsto za, dok 21 odsto ne bi izašlo na birališta

Tri petine stanovnika Srbije smatra da je najbolji način da se Srbija zaštiti od bezbednosnih izazova da ostane neutralna, dok 30 odsto misli da bi najbolji način bilo približavanje Rusiji, rečeno je danas prilikom predstavljanja istraživanja "Evroatlantske integracije i dijalog Beograda i Prištine".

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, čija je organizacija naručila istraživanje, izjavila je da je trend prenošenja na predsednika Srbije većeg dela nadležnosti u odnosu na oružane snage legitiman, kao i uvođenje totalne odbrane, pošto se radi o konceptu legitimnom za vojno neutralne zemlje.

- Treba više obratiti pažnju na zemlje poput Finske, koja je vojno nesvrstana, i Norveške, sa modernim konceptom totalne odbrane. Ako je totalna odbrana najavljena politika Srbije, bilo bi dobro znati te modele u članicama Evropske unije i NATO - ocenila je Jelena Milić.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Uz konstataciju da se sledeće godine navršavaju dve decenije od NATO bombardovanja, Jelena Minić je rekla da će Rusija i Kina tu godišnjicu, verovatno, iskoristiti za svoje interese, a ne interese građana Srbije.

Jelena Milić je navela da rezultati istraživanja pokazuju da bi na referendumu o ulasku Srbije u NATO, 68 odsto birača glasalo protiv, 11 odsto za, dok 21 odsto ne bi izašlo na birališta.

- Manje od polovine stanovništa Srbije zna da je većina zemalja EU u članstvu NATO. To bi trebalo da promovišu oni koji se bave evropskim integracijama Srbije - kako vlast, tako i organizacije civilnog društva. Ta poruka se ne govori dovoljno često - izjavila je Jelena Milić.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Prema njenim rečima, 38 odsto učesnika istraživanja je uočilo da se promenila politika Vašingtona prema Srbiji. Došlo je do vrlo malog zaokreta, pošto su SAD spremnije da čuju argumente Srbije u prilog nekog kompromisnog rešenja za Kosovo. Zato je 38 odsto građana primetilo da je politika Vašingtona prema Beogradu bolja nego što je bila. Osnovni razlog je što je državni vrh promoviso tu promenu odnosa SAD, izjavila je Jelena Milić.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju je izneo podatak da bi na referendumu 47 odsto glasača podržalo ulazak Srbije u EU, 36 bi bilo protiv, dok 17 odsto ne bi glasalo. Klačar je rekao da se 63 odsto ispitanika ne slaže da je Kosovo nezavisna država, dok 53 odsto misli da Kosovo treba da ostane u sastavu Srbije po svaku cenu. Podeli Kosova se protivi 44 odsto učesnika istraživanja, razgraničenju uz razmenu teritorije i stanovništva se protivi 39 odsto, dok bi 36 odsto podržalo korekciju granica, mada ne zna šta to konkretno znači, izjavio je Klačar. Istraživanje je rađeno u novembru na uzorku 1.010 ispitanika.

VIDEO: Da bi bila vojno neutralna, Srbija mora biti sposobna da se sama zaštiti od pretnji

(Telegraf.rs / Tanjug)