Ako se ubrzo ne uspostavi komunikacija, može doći do međusobnih obračuna: Upozorenje predsednika SANU o podeljenosti srpskog društva

Mi i oni, naši i njihovi, prva i druga Srbija - oko nas samo izdajice, plaćenici, nacionalistički nastrojeni zločinci, soroševci, špijuni, klerofašisti, prodane duše, komunjare, ljotićevci - napisao je Kostić

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je da je Srbija podeljeno društvo po mnogim linijama, a da bi netrpeljivost i agresija, ako se ventil društvene komunikacije ubrzo ne uspostavi, moglo prerasti u međusobni obračun.

Kostić je u autorskom tekstu za nedeljnik NIN napisao da su Srbi "uporno, umesto da grade institucije i sistem, svoju energiju poklanjali ideji političkog mesijanstva".

- Odgovorni građanin nije prijatan, ali je neophodan sagovornik za svaku vlast i potpuno je deplasirana floskula upućena neistomišljenicima pre petnaestak godina koja ih upućuje da prvo osvoje vlast (glasove), a tek potom eventualno izraze nezadovoljstvo - ocenio je Kostić.

On je ukazao da je Srbija zbog podela postala "nepokretno društvo, bez mnogo ideja u pogledu budućnosti, ali sa mnogo agresivnosti izmedju pojedinaca različitih društvenih grupa".

- Mi i oni, naši i njihovi, prva i druga Srbija - oko nas samo izdajice, plaćenici, nacionalistički nastrojeni zločinci, soroševci, špijuni, klerofašisti, prodane duše, komunjare, ljotićevci - napisao je Kostić.

On je ocenio da atmosferi suprotstavljenosti pomaže "tabloidizacija medija".

- Celoj atmosferi izvesnu toksičnost dodaju i reakcije na društvenim mrežama, svojim neretko nasilnim i malicioznim jezikom - napisao je Kostić.

On je dodao da problem "podela i omraza" može rešavati samo odgovorna javnost u stabilnom društvu.

(Telegraf.rs/Beta)