Dva Trampova čoveka stižu u Prištinu, Haradinaj spreman na kapitulaciju

Izvori kažu da se Haradinaj već odlučio na takav korak, uprkos njegovim drugačijim izjavama u javnosti da  "taksa neće biti ukinut bez priznavanja Kosova"

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj definitivno se nalazi pod velikim pritiskom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da suspenduje porez, tako da dijalog Beograda i Prištine može da se nastavi.

S tim u vezi, kako penosi Gazetametro.net, ali kao što je i Telegraf juče pisao, ove i sledeće nedelje očekuje se dolazak dvojice savetnika američkog predsednika Donalda Trumpa.

Oni bi trebalo da izvrše dodatni pritisak na Haradinaja po pitanju suspenzije ili ukidanja taksi i nastavka dijaloga.

Izvori iz Gazete Metro kažu da se Haradinaj već odlučio na takav korak, uprkos njegovim drugačijim izjavama u javnosti da  "taksa neće biti ukinut bez priznavanja Kosova".

Filip Riker, novi Trampov čovek za Balkan - Foto: Profimedia

Njemu takva retorika, prenose mediji, ide u prilog, ali upueni izvori potvrđuju da će ga na kraju povući. Trenutno, Haradinaj razmatra samo načine da opravda odluku o suspenziji poreza.

Da bi izašao iz ove situacije, kako je navedeno, Haradinaj razmatra Platformu za dijalog koji je predložio prištinski tim, a koja nije prošla glasanje u skupštini.

- On razmišlja o suspenziji poreza, nakon usvajanja Platforme za dijalog u Skupštini Kosova, sa opravdanjem da ovaj dokument jasno pokazuje da ne može biti diskusije o granicama u dijalogu koji se vodi u Briselu - objašnjavaju upućeni u zbivanja u Prištini.

Da podsetimo, vlada u Prištini je odredila 100 odsto poreza na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine 21. novembra 2018. i od tada se suočila sa velikim međunarodnim kritikama jer je takav potez zaustavio proces postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine.

(Telegraf.rs)