Brnabić sa pomoćnicom državnog sekretara SAD: U fokusu sastanka saradnja Srbije i Amerike u oblasti obrazovanja (FOTO)

Premijerka Brnabić je istakla da je ova poseta veoma važna jer je fokusirana na oblasti koje smatramo ključnim za celovitu transformaciju društva

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za obrazovanje i kulturu Meri Rojs o razvoju saradnje i realizaciji projekata u oblasti kulture i obrazovanja.

Premijerka Brnabić je istakla da je ova poseta veoma važna jer je fokusirana na oblasti koje smatramo ključnim za celovitu transformaciju društva.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Srbija investira mnogo u reforme u oblasti kulture i obrazovanja, kazala je premijerka i dodala da je, pored intenziviranja političkog dijaloga na najvišem nivou sa SAD, za nas značajno i proširenje saradnje kroz konkretne projekte, naročito u oblastima koje su za Srbiju od prioritetnog značaja, kao što su obrazovanje, kultura, digitalizacija i IT sektor.

Premijerka Srbije je predložila intenziviranje rezidencijalnih programa za umetnike, kao i saradnju između domaćih i američkih institucija kulture.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Pomoćnica državnog sekretara SAD-a Rojs je ocenila da je dosadašnja dobra saradnja u oblasti kulture i obrazovanja veoma uspešna i da je dobra osnova za dalji razvoj i nove projekte.

Ona je dodala da snažno promoviše i podstiče programe razmene i stipendiranja studenata i eksperata jer doprinose boljem međusobnom razumevanju, ukidanju stereotipa i stvaraju uslove za bolju komunikaciju.

Premijerka Brnabić je ocenila da su za Srbiju investicije SAD-a veoma važne i upoznala je sagovornicu sa brojnim projektima u kulturi koji se realizuju u saradnji sa američkim partnerima.

(Telegraf.rs)