Skandalozna provokacija Haradinaja: Traži da se odlikuju siledžije koje su otele Đurića

On je istakao da su policajci samo izvršavali svoju dužnost, te da protiv Đurića nije upotrebljena sila

Zamenik Skupštine Kosova iz redova Saveza za budućnost Kosova, Daut Haradinaj rekao je da je istraga Policijskog inspektorata Kosova protiv policajaca koji su uhapsili direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića neprimerena, zbog čega je zatražio da se ovaj slučaj zatvori, a akteri odlikuju.

On je istakao da su policajci samo izvršavali svoju dužnost, te da protiv Đurića nije upotrebljena sila, prenose "Metro novine".

- Policija nije koristila ni najmanje sile, sve što se vidi je racionalna akcija u skladu sa situacijom. Zato ovaj slučaj treba zatvoriti, a momke i devojke koji su pošteno uradili svoj zadatak treba odlikovati. Oni su izvršili dužnosti koje su dali nadređeni i ništa više od toga - napisao je Haradinaj na Facebooku.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici radi na izveštaju o policijskoj akciji u kojoj je 26. marta prošle godine u tom gradu uhapšen direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, prenela je prištinska Koha ditore.

U Policijskom inspektoratu Kosova su za dnevnik rekli da su posle istrage završili izveštaj povodom žalbe koju je zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Milan Radojević podneo u vezi sa navodnim prekoračenjem ovlašćenja policije prilikom hapšenja Đurića.

Printskrin: Youtube/First Channel

Koha je prenela da u Inspektoratu nisu hteli da govore o nalazima iznetim u izveštaju, već su uputili novinare dnevnika da informacije o tome traže od Tužilaštva u Mitrovici.

Dnevnik je zatražio informacije i iz kancelarije Državnog tužioca Kosova, ali su i oni odbili da daju podatke o tom slučaju, navodeći da je predmet dodeljen jednom tužiocu i da se na njemu radi.

Hapšenje Marka Đurića pomenuto je i u izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima, dok se u planu aktivnosti Vlade Kosova za ostvarivanje zaključaka iz tog izveštaja navodi da "treba dati informacije o akciji policije od 26. marta 2018. godine na severu".

U međuvremenu su javno istupili advokati koji su izrazili spremnost da besplatno brane eventualno osumnjičene ili optužene pripadnike policije koji su učestvovali u toj akciji.

Marko Đurić je uhapšen 26. marta prošle godine u Kosovskoj Mitrovici pošto je, po navodima Prištine, "ilegalno" ušao na teritoriju Kosova bez odobrenja kosovskog Ministarstva spoljnih poslova.

Policija Kosova kritikovana je zbog postupanja prema Đuriću tokom njegovog prebacivanja u Prištinu, gde je sproveden sa lisicama na rukama.

(Telegraf.rs)