"Moramo da prestanemo sa ovim istim starim sra*ima iz prošlosti": Rama o odnosu Beograda i Prištine

Ono što smo uradili sa Prištinom je trebalo uraditi i ranije - rekao je premijer Albanije

Premijer Albanije, Edi Rama, posle sastanka šefova vlada u Poznanju, koji je održan u okviru Samita Zapadnog Balkana u Poljskoj, govorio je o stanju u regionu, sa posebnim osvrtom na odnos Beograda i Prištine.

Na pitanje novinara Telegrafa da li poslednji dogovor između Prištine i Tirane, koje su sklopile sporazum o ujedinjavanju i koordinisanju spoljnih politika predstavlja napad na regionalnu stabilnost i vodi ka stvaranju "Velike Albanije", Rama je rekao da ne vidi zašto bi se Beograd osećao ugroženim.

- Zašto bi to bio napad na stabilnost? Komentari iz Beograda nisu razlog da se o tome raspravlja kao da je "Beograd izvor istine". Da, Beograd ima poziciju, ima svoje mišljenje i ja poštujem to, ali i mi imamo svoje mišljenje i radimo u skladu s tim. Ono što smo uradili sa Prištinom je trebalo uraditi i ranije. Mogo toga ćemo još uraditi i niko ne bi trebalo da doživljava to kao napad, mi nikoga ne napadamo - rekao je Rama.

Foto: Telegraf

On je poručio da je ovim sporazumom samo pojačana saradnja između Tirane i Prištine, da je to normalno i kako bi voleo da na isti način jača saradnja sa Srbijom i da se "ide dalje".

Srbija bi, rekao je premijer Albanije, trebalo da bude motivisana, dobije dodatnu energiju i da se oseća "isprovocirana" da bude još kreativnija i radi sa Tiranom ono što niko nije mogao ni da zamisli do pre nekoliko godina.

- Moramo da prestanemo sa ovim istim starim sranjima iz prošlosti. Moramo da krenemo napred i stvorimo saradnju, bez granica, bez barijera sa tarifama, bez carine...To je ono što bi trebalo da radimo, a ne samo da se stvara osećaj o nekom napadu. Hajde, kakav napad? - rekao je on.

(Marko Ivas/Telegraf.rs)