Priština i Tirana sklopile sporazum o ujedinjenju politika, Brnabić poručila: Ovo nije nimalo naivno

Strašno je to što su Priština i Tirana potpisale sporazum da sada imaju zajedničku spoljnu politiku, ovo nije naivno - rekla je premijerka Srbije

  • 8
BRNABIC REZULTATI VLADA Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Priština i Tirana sklopile su sporazum o ujedinjavanju i koordinisanju svojih spoljnih politika koji uključuje i zajedničke ambasade, a potpise na dokument stavili su Bedžet Pacoli i albanski ministar spoljnih poslova Gent Čakaj, prenosi BIRN. Reagujući na sklapanje ovog sporazuma, premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da ovo "nije nimalo naivno", ali i da je "skandalozan izostanak reakcije SAD i EU".

Posle zaključenja sporazuma, ministar spoljnih poslova tzv. Kosova, Bedžet Pacoli rekao je da je dogovorena bliska koordinacija "dve države", stvaranje zajedničkih diplomatskih misija i razmena osoblja i iskustva, a u cilju, kako kaže, primene njihovih nacionalnih interesa.

Premijerka Srbije danas je poručila da je "strašno što su Priština i Tirana potpisale sporazum da sada imaju zajedničku spoljnu politiku".

- Ovo nije naivno, ovo je izuzetno ozbiljno. Skandal je da još uvek nismo videli nikakve zvanične reakcije ni od SAD ni od EU. Priština to radi u trenutku kada EU ne može da reaguje, jer se formira nova Evropska komisija, biraju se novi članovi - rekla je Brnabić za TV Pink.

To se radi u momentu kada se, kako kaže, mnoge stvari menjaju i gde će visoki predstavnik za spoljnu politiku EU, koji treba da moderira dijalog Beograda i Prištine biti iz Španije koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Podseća da je Žosep Borel, koji je kao ministar spoljnih poslova Španije posetio Srbiju pre nekoliko meseci, da su imali dobre razgovore i da on razume zašto je važno poštovanje međunarodnog prava i standarda.

- Situacija se u mnogome komplikuje i postaje iz dana u dan sve kompleksnija - zaključila je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dekika

    4. jul 2019 | 11:16

    Najostrije osuditi i poslati snaznu poruku tipa: saljemo snaznu poruku i najostrije osudjujemo.

  • Tamara

    4. jul 2019 | 12:23

    I sta sad treba da nas plasi saka obrezanih jada i tog plemena sa karpata da li arnauti znaju koliko srba ima u bivsim republikama jugoslovenskim da li znaju da je u inostranstvu sest miliona srba samo da znate bice vam mala i tesna komunisticka albanija.

  • Imenjak

    4. jul 2019 | 11:34

    E kao nesto se cudimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA