Ako za pedalj pomerimo stav SAD ka Srbiji napravili smo čudo: Vučić o detaljima sastanaka u Njujorku

Predsednik Srbije otkrio je pojedinosti sastanaka

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trećeg dana svog boravka u Njujorku sastao se zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom i sa potpredsednikom Atlantskog saveta SAD Dejmonom Vilsonom. Sastanci su održani dan posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Vučić je posle sastanaka otkrio detalje sa sastanaka u Njujorku i ponovio da ono što je čuo nije novi stav SAD, da su oni već priznali nezavisnost Kosova još 2008. i da tu odluku neće da promene.

- Postoje 2 dobre stvari koje sam čuo, jedna  je loša po nas. Ta dobra stvar je da oni podržavaju naš evropski put, ne ulaze u to kakav je dogovor, ali kada je u pitanju dogovor između nas i Albanaca oni traže međusobno priznanje Beograda i Prištine. To nije suštinska novost - kazao je Vučić.

- To smo negde i očekivali, ali smo rekao bih negde pod tepih stavljali sami zahteve velikih sila i trudili se da uživamo u sopstvenim snovima i mitovima. Naše srpske uši su neretko nežne da čujemo sve ono što zaista misle o Srbiji i odnosu sa Prištinom - rekao je on.

Upitan da prokomentariše i protumači saopštenje Stejt departmenta u kojem se navodi da SAD ohrabruje da se fokusira na postizanje tog streteškog cilja ubrzanjem reformi, kao i da obnovi pregovore sa Prištinom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji vodi uzajamnom priznavanju, Vučić kaže:

- Suština je u tom delu oko međusobnog priznanja, jer vidim da su mnogi u našoj zemlji koji su doprineli stavaranju uslova za dosnošenje odluke o nezavisnosti Kosova, Prištini i međuanrodnoj zajednici našli u tome neku veliku novost - rekao je Vučić.

On je kaže, na sastancima naglasio šta su stavovi Srbije.

- Ja sam rekao da mogućnost da Albanci dobiiju sve, a Srbi ništa ne dolazi u obzir. Ono na šta smo spremni to su razgovori. Za pedalj ako pomerimo stav SAD prema Srbiji, uradili smo i napravili čudo - rekao je on.

Predsednik je rekao za RTS da je za njega bilo važno da iznese stavove Srbije i da američki zvaničnici čuju šta Srbija misli.

- Neću da prodajem maglu narodu, kako će SAD sutra da odustane od nezavisnosti Kosova i kako se tu sve promenilo. Niti sam neozbiljan i neodgovaran, niti ću da dajem lažna obećanja svom narodu - poručio je Vučić.

- Situacija za nas nije ni malo laka, naprotiv, veoma je teška. Da budem otvoren ne bih da kukam, mi ćemo svoj posao da radimo marljivo, da štitimo svoju zemlju i svoj narod na KiM i da se borimo za naše i njihove interese. Zahvalan sam i Palmeru i Pompeu i Vilsonu jer se oni gotovo ponajviše pitaju, uz Boltona u SAD, kada je reč o KiM - rekao je Vučić i dodao da su sastanci sa svakim od njih trajali najmanje sat i po vremena.

- Svakako do kraja novembra, početka decembra neće ukidati takse, jer je to prestiž i glasovi u Prištini se dobijajo samo kada se o Srbiji najgore govori, a neretko i o srpskom narodu. Verujem da će se to uz snažan pritisak SAD to u decembru dogoditi - rekao je on.

- Kada smo razgovarali sa ljudima iz EU oni su se konsultovali sa ljudima iz SAD, ali ako mislite da iko može da utiče na Prištinu, a da to nisu Amerikanci, grdno se varate - rekao je predsednik Srbije.

On je dodao i to da su odnosi između Evrope i Amerike prilično zategnuti, a to najbolje pokazuju zaključci iz Bijarica gde postoje anti-Tramp tonoviali, da na kraju svega misli da će se zapadne sile dogovoriti oko toga kako i na koji način će voditi krizu u odnosima Beograda i Prištine.

- Mi za to moramo da se spremimo, da budemo snažni, ali i racionalni i relani i da znamo šta je ono što bismo trebali da uradimo da bi sačuvali mir ali i da nam ekonomija dobro napreduje - kazao je on.

- Za nas je značajno da Amerika želi da nas čuje, a ko god potcenjuje SAD i ko god misli da Srbija koja bi imala loše odnose sa SAD može da napreduje, taj mnogo greši. Trudićemo se da i dalje unapređujemo odnose sa SAD - kazao je Vučić i dodao da to ne znači da će se događati čuda, kao što naš narod, kaže očekuje.

"OVE GODINE PREMAŠUJEMO REKORDNU 2018. ZA 30-40 ODSTO"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, na osnovu razgovora sa guvernerkom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković, da može da se dogodi da će Srbija po obimu direktnih stranih investicija premašiti ove godine prošlu godinu koja je bila rekordna.

- Prošle godine smo po direktnim stranim investicijama, kako je naveo ''Fajnanšel tajms'' u celom svetu bili šampioni, a može da se dogodi da ćemo ove godine prošlogodišnje rezultate premašiti za 30 do 40 odsto - rekao je Vučić za RTS iz Njujorka.

Da bismo to postigli, poručuje, neophodno je da nastavimo da vodimo pametnu, mudru i odgovornu politiku.

I u Americi, kaže, svi su mu čestitali na odličnim ekonomskim rezultatima.

(Telegraf.rs)