Kacin: Sistemska korupcija rak rana društva u Srbiji

Jelko Kacin je govoreći o problematičnim privatizacijama " korupciju "opisao kao "srpska posla", ali nije dalje želeo da komentariše, već je to prepustio organima Srbije

Posle susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je u Predsedništvu traja duže od sat i po, Kacin je rekao da se sa Nikolićem složio da je da je sistemska korupcija rak rana društva, ali da veruje da aktuelna vlada i predsednik Srbije mogu voditi Srbiju napred.

-Želimo da sa ovim predsednikom, ovom vladom Srbija što je moguće brže napreduje, da se najpre finansijski konsoliduje i postigne dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom i stvori preduslove da se bavi drugim stvarima, ali smo se složili da je sistemska korupcija rak rana ovog društva - istakao je izvestilac EP.

Kacin je istakao da samo Srbija može da ostvari pravnu državu, a da Evropa nema nameru da se meša u unutrašnje stvari.

- Samo je srpska država ta koja može da dokaže da se ne radi o ''zemlji Srbiji'', nego o ''državi Srbiji'' i pravna država je cilj koji može ostvariti samo Srbija -  naglasio je evropski izvestilac.

Kacin je istakao da veruje da će Srbija ove odlučne korake učiniti.

- Tu možemo pomagati, hrabriti, pohvaliti sve što je napravljeno, ali nemamo ni mandat ni volju ni želju da se bilo kako mešamo u srpske unutrašnje stvari. Mislim da će Srbija napraviti te odlučne korake koji će ojačati poverenje među građanima, kako bi se stvorio širi konsenzus o neophodnim društvenim promenama i preduslovi za veća strana ulaganja, za stvaranje novih radnih mesta i oporavak - ekonomski i socijalni - dodao je on.

Evropski izvestilac za Srbiju je juče posetio DTD „Ribarstvo“, a danas Autotransportno preduzeće (ATP) Vojvodina i rekao da su to investicije koje su potpuno čiste. On je, potom, u Zrenjaninu razgovarao sa radnicima i akcionarima Jugoremedije AD Zrenjanin - koja je na spisku 24 sporne privatizacije u Srbiji, koji je sastavio Evropski parlament. 

Kacin je kao jedan od glavnih razloga posete Srbiji naveo zloupotrebe države u procesu privatizacije i zloupotrebe člana 359, gde se, kako je rekao, radi o takozvanom reketiranju.

Kacin je rekao da se svi oni koji su uspešni u Srbiji "prevaspitavaju i šalju na odmore kako bi razmislili da li im je jeftinije da plate reket ili da sede kući i pletu čarape".

- To nije evropska Srbija i od toga se treba jasno ograditi - rekao je on novinarima.

- To što se sada ''delije igraju'' oko tih investicija, to su srpska posla i nas u Evropskoj uniji ne zanimaju. Takva Srbija ne može u EU i ne može dobiti datum početka pregovora - zaključio je.

Na molbu novinara - posle susreta sa Nikolićem - da objasni šta je hteo da kaže kada je korupciju i "reketiranje" danas - govoreći o problematičnim privatizacijama - opisao kao "srpska posla", Kacin je uzvratio da će "o svemu tome više govoriti organi Srbije".

- Mislim da se srpska država ne može i ne sme zloupotrebljivati za reketiranje, kao što je očigledno bio slučaj - zaključio je Kacin.

Kako je saopšteno iz Nikolićevog kabineta, predsednik Srbije i izvestilac EP zajedno su konstatovali da evropski put Srbije predstavlja prioritet i da što pre treba uspostaviti dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou. Nikolić je istakao da još postoje nedoumice oko tumačenja onoga što je prethodna vlada potpisala i da neučešće na regionalnim konferencijama šteti samo Srbiji, i istovremeno ukazao da je želja za ulaskom u EU san svakog ozbiljnog političara u Srbiji, ali ne po svaku cenu.