Sastanak Mrkića i Pusićeve u septembru, moguće povlačenje tužbi za genocid?

- Povlačenje međusobnih tužbi za genocid neće doći na dnevni red, ako ne budemo mogli da rešimo otvorena pitanja, kao što su optuženi za ratne zločine, nestali i povraćaj opljačkanih umetnina - rekla je hrvatska ministarka spoljnih poslova, ali je ocenila da je pozitivno to što Srbija želi da problem rešava bilateralno

Hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić najavila je da će, ako "ništa ne iskrsne", krajem septembra u Njujorku razgovarati sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem.

Njihov prvi sastanak, koji bi trebalo da se odvija na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ona je nazvala "nekom vrstom inventure".

- Povlačenje međusobnih tužbi za genocid neće doći na dnevni red, ako ne budemo mogli da rešimo otvorena pitanja, kao što su optuženi za ratne zločine, nestali i povraćaj opljačkanih umetnina - rekla je ona.

Ta pitanja, rekla je Pusićeva za Hrvatski radio, ne moraju biti rešena do kraja, ali mora biti poznat način kako će se rešavati.

- Prve reakcije ministra Mrkića nakon stupanja na dužnost su pozitivne, jer i Srbija želi da problem rešava bilateralno. Ako se možemo dogovoriti, uključiće se odgovarajući ministri po njihovim resorima i onda ćemo i tu temu staviti na dnevni red - rekla je Pusićeva.

(M. S. / Tanjug)