EU PORUČILA: Priznanje Kosova uslov za članstvo!

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio da je uzajamno priznavanje Beograda i Prištine uslov priključenja Uniji. Ivica Dačić rekao da Srbija želi da nastavi evropski put, ali očekuje da EU bude korektna kada je reč o uslovima koje postavlja

Uzajamno priznavanje Beograda i Prištine je uslov koji Evropski parlament vidi za ulazak Srbije u članstvo EU, rekao je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Šulc je istakao da je konačni cilj Evropskog parlamenta da se Srbija priključi Uniji ispunjavajući sve uslove i imajući u vidu mirne i održive odnose s Kosovom.

- EU ima svoje probleme, neke zemlje Unije ne priznaju Kosovo, a EU traži da Srbija to učini. Jasno je razumeti da je ovo nadelikatnije i najteže pitanje za Srbiju i Kosovo, ali i za odnose Srbije i EU - kazao je Šulc.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je da je ključni uslov za sledeći korak Srbije na evropskom putu vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom i primena svih postignutih dogovora, a posebno integrisano upravljanje administrativnom linijom.

- Zadovoljni smo što je vlada Srbije omogućila efektivnu saradnju u regionu. Ali, posao se tu ne završava, svi postignuti dogovori moraju da se primene - kazao je Van Rompej posle razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem koji je počeo prvu zvaničnu posetu Briselu na mestu predsednika Vlade Srbije.

Dačić je, na početku dvodnevne posete administrativnom sedištu Evropske unije tokom koje je planirano 12 sastanaka sa najvišim zvaničnicima, poručio da je Srbija spremna da primeni sve briselske dogovore i da nastavi dijalog na višem nivou, ali je zatražio da se Srbiji ne postavljaju novi uslovi.

- Ono što mi molimo naše partnere to je da ne pomeramo tablu na kojoj pise ''cilj'', odnosno da nema dodatnih uslova i proširivanja zahteva koji su postavljeni u decembru prošle godine - rekao je Dačić.

Premijer Srbije i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić su se sastali i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Dačić je izjavio da će pitanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine biti razmatrano narednih dana i da će prva prilika biti susret Ketrin Ešton i predsednika Srbije Tomislava Nikolića u toku zasedanja Generalne Skupštine UN u Njujorku.

On je istakao da je Eštonovoj preneo čvrsto opredeljenje Srbije da ne može prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ali da je spremna da traži političko rešenje mirnim putem i putem dijaloga.

Kasnije tokom dana Dačić će imati susret i sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom, kao i sa komesarkom za unutrašnje poslove EU Sesilija Malstrom, ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Belgije Žoel Milke i komesarom za energetiku Ginter Etinger.

(Telegraf.rs / Beta, Tanjug)