Snimak otkriva masovnu grobnicu na Košarama? Komandant Đurković o detaljima akcije protiv tzv. OVK

Nekadašnji komandant Drugog motorizovanog bataljona 125. motorizovane brigade VJ, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković, sa velikom sigurnošću tvrdi da prepoznaje lokaciju sa snimka

Printscreen/Youtube

Mesto na kom teroristi OVK, na prevoju iznad karaule Košare kopaju raku za ubijene srpske vojnike, što se vidi na snimcima na "jutjubu, najverovatnije je proplanak na vrhu Glava, pišu Novosti.

Na platou Glava teroristi su sakupili tela vojnika Vojske Jugoslavije, uključujući i ruskog dobrovoljca i najverovatnije ih tu zakopali. Velika je verovatnoća da se posmrtni ostaci boraca koji se vode kao nestali i danas nalaze u ovoj masovnoj grobnici.

Ovo tvrdi nekadašnji komandant Drugog motorizovanog bataljona 125. motorizovane brigade VJ, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković. Posle pregledanih snimaka koji su objavljeni u Albaniji, na osnovu kojih je Komisija za nestala lica Vlade Srbije zatražila potragu terena i ekshumaciju, Đurković sa velikom sigurnošću tvrdi da prepoznaje lokaciju sa snimka.

- To je proplanak na oko 1.050 metara nadmorske visine. Tu je bio jedan od izdvojenih objekata karaule Košare, koji smo 14. aprila ponovo zaposeli - objašnjava penzionisani pukovnik.

Posle pogledanog albanskog videa, Đurković nije uspeo da utvrdi identitet ubijenih saboraca. Ipak, on smatra da su na njima tela dvojice njegovih vojnika ubijenih na putu od karaule prema rejonu Kolibice. Njegov bataljon, kako objašnjava, imao je poginule vojnike i posle jednog protivnapada snaga Vojske Jugoslavije, kada ih je nekoliko ostalo van borbenog rasporeda. Tako su pali u šake terorista.

- U toj akciji su ranjeni i moguće je da su streljani neposredno po zarobljavanju. Rus Vitalij Glebovič ranjen je sredinom maja u pokušaju da zajedno sa dvojicom dobrovoljaca zađe iza leđa terorista. On je zarobljen, a najverovatnije i masakriran. Njegovo telo se, takođe, vidi na snimku - - navodi Đurković.

Lokacija improvizovane grobnice sa videa na koju ukazuje Đurković, prema sećanjima učesnika Bitke na Košarama 1999. godine, nalazi se na samoj međudržavnoj liniji sa Albanijom, na nekoliko stotina metara od graničnog kamena C-4.

Poseban problem stručnim timovima koji će krenuti na poprište ove bitke u potrazi za telima branilaca Srbije može da predstavlja što su Albanci uklonili najveći broj graničnih oznaka. Ipak, postoje mape na osnovu kojih je moguća rekonstrukcija granične linije i utvrđivanje tačne lokacije.

Porodice ubijenih vojnika sahranjivale prazne kovčege

Porodice šestorice boraca s Košara čija sudbina do danas nije poznata, a za koje se sumnja da su među ubijenim srpskim vojnicima koje su pripadnici tzv. OVK pokopali, žive u nadi da će jednog dana konačno saznati kako su im najmiliji završili.

Kako se sudbina njih šestorice koji su, najverovatnije, ostavili živote na Košarama još ne zna, pretpostavlja se da su oni upravo među tim pokopanim telima. Ukoliko se pokaže da jesu, porodice bi barem nakon toliko godina mogle da ih sahrane.

Video: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

(Telegraf.rs)