Ambasador Šib: "Politika Nemačke prema Srbiji se neće promeniti, izjave Fon Kramon nisu zvaničan stav Berlina"

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib ističe da može da potvrdi da i za novu vladu kancelara Olafa Šolca i novu ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok Zapadni Balkan ostaje spoljnopolitički prioritet

Foto: Telegraf

Politika zvaničnog Berlina prema Zapadnom Balkanu i Srbiji neće se promeniti dolaskom nove vlade kancelara Olafa Šolca, a izjave poslanice Zelenih u Evropskom parlamentu Viole fon Kramon su samo lične izjave, a ne i zvaničan stav Nemačke, istakao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Šib je, u intervjuu za agenciju Tanjug, ističe da može da potvrdi da i za novu vladu kancelara Šolca i novu ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok Zapadni Balkan ostaje spoljnopolitički prioritet.

- To je eksplicitno utvrdeno i u koalicionom sporazumu - značaj Zapadnog Balkana, procesa proširenje EU, koliko je bitno da se region kreće ka članstvu u EU, u sprovođenje reformi na tom putu - objasnio je on.

Šib je podsetio da je kancelar Šolc bio, u vladi kancelarke Angele Merkel četiri godine vicekancelar i četiri godine ministar finansija, a od 16 godina vladavine Merkelove 12 godina je vladu činila velika koalicija CDU-SPD, tako da je, kaže, zasigurno osiguran kontinuitet, a time i da Zapadni Balkan ostane prioritet i nove vlade.

Fon Kramon govori u svoje lično ime

Na pitanje da li je politika koju vodi poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, koja se ističe brojnim inicijativama i oštrim izjavama u kojima kritikuje Srbiju i njeno političko rukovodstvo, zvanična politika Berlina, ambasador Šib je ističe da ona govori u svoje lično ime.

- Gospođa Fon Kramon je poslanica u Evropskom parlamentu stranke Zelenih. Ona govori u svoje lično ime. Izjave koje daje daje kao evropski poslanik. Ona nije deo savezne vlade. Članica je stranke Zelenih, ali ima svoj stav, i nije deo nemačke vlade. Njene izjave se moraju posmatrati u tom kontekstu - poručio je on.

Foto: Tanjug/AP

Na pitanje hoće li to što su Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke Zeleni, odnosno Analena Berbok doći do promene politike prema Beogradu i Prištini, Šib je podsetio da je Berlinu važno da se odnosi Srbije i Kosova normalizuju, a za to je potreban sveobuhvatni sporazum o normalizaciji.

Nemačka se nada da će dijalog napredovati

Ukazao je da EU podržava dijalog, da ima svog izaslanika Miroslava Lajčaka, i da se Nemačka nada da će dijalog napredovati.

- U ovom trenutku u dijalogu se ne dešava puno toga. Nadamo se da će ponovo uslediti napredak. I to je dosadašnji stav vlade u Berlinu, koji ostaje. Podržavamo sve strane u normalizaciji odnosa, jer to nije samo važno za integraciju u EU - dodao je on.

Upitan za bilateralne odnose, da li se mogu očekivati intenziviranje i nove investicije iz Nemačke u Srbiju, Šib je podsetio da je već tri i po godine u Srbiji i da su se investicije razvijale odlično.

- Učestvovao sam u brojnim otvaranjima proizvodnih pogona, centara za razvoj. Polazim čvrsto od toga da će taj trend biti nastavljen. Trenutno ne mogu navoditi konkretna imena, ali siguran sam da će investitori, a imam informacije o tome, doći u Srbiju, odnosno da će oni koji su već tu proširiti svoje poslovanje - kaže on.

Šib je rekao da taj trend podržava ambasada, ali na kraju su preduzeća ta koja odlučuju da li će investirati ili ne.

Foto: Shutterstock

Na pitanje hoće li se Nemačka zalagati za proširenje EU i ubrzanje tog procesa on je istakao da se značaj proširenja Unije nalazi u koalicionim sporazumom kojim je formirana vlada u Berlinu.

- Podržaćemo taj proces i Srbiju na tom putu. I tu postoji kontinuitet. Brzinu kojom se Srbija kreće u pravcu članstva, međutim, određuje sama Srbija. Neophodan je napredak u oblasti vladavine prava, a to obuhvata nezavisno pravosuđe, slobodu medija, borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, ali i borbu protiv veličanje ratnih zločina. To je bilo važno staroj, a ostaće bitno i novoj vladi - rekao je on.

Šib je istakao da će Nemačka podržati Srbiju u sprovođenju odgovarajućih reformi, i to ne kroz davanja dobrih saveta, već i konkretno finansijski.

Što se ekonomskih odnosa tiče ocenio je da su oni odlični i da treba nastaviti taj pozitivan trend.

- Na kraju je i za investitore važno da se uslovi za ulaganje dalje poboljšavaju, da se javna administracija dalje poboljšava, sve postane transparentnije, da je obezbeđena pravna sigurnost - dodao je on.

Šib je izrazio zadovoljstvo i saradnji u oblasti kulture, navodeći da na gotovo svim festivalima učestvuju kulturni stvaraoci iz Nemačke.

(Telegraf.rs)