REM o izveštavanju medija povodom tragičnih događaja

Iz navedenog proizilazi da svi pružaoci medijskih usluga mogu izveštavati o pojavljivanju i obraćanju državnih funkcionera povodom vanrednih i tragičnih događaja i da takvo izveštavanje ne predstavlja povredu propisa o izbornoj tišini, navodi REM

Foto: Shutterstock

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) saopštilo je danas da su, u skladu sa Pravilnikom o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, pružaoci medijskih usluga dužni da informišu gledaoce o tragičnim događajima bez senzacionalizma, uz poštovanje privatnosti i dostojanstva žrtve takvog događaja, žrtvnih srodnika ili drugih žrtvi bliskih lica.

Iz navedenog proizilazi da svi pružaoci medijskih usluga mogu izveštavati o pojavljivanju i obraćanju državnih funkcionera povodom vanrednih i tragičnih događaja i da takvo izveštavanje ne predstavlja povredu propisa o izbornoj tišini, navodi REM.

Pomenuta pravila, kaže se u saopštenju, odnose se i na pružaoce medijskih usluga koji reemituju svoj program na teritoriji Srbije i kojima je inostrani regulator izdao dozvolu.

REM nalaže svim pružaocima medijskih usluga da se pridržavaju propisa kojima se reguliše ponašanje medija u periodu izborne tišine.

REM podseća da je Zakonom o izboru narodnih poslanika zabranjeno 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta da se u medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima za narodne poslanike i njihovi izbornih programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste.

(Telegraf.rs)