POTVRĐENO: Počinje primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Kosovu

Predstavnik Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević poslao je pismo visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton kojim je potvrdio da je Vlada Srbije prihvatila prihvatila sporazum postignut 24. februara

Šef pregovaračkog tima Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević kaže da je razmenom pisama sa Evropskom komisijom Srbija potvrdila da prihvata sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

- U skladu s onim što je dogovorio prethodni pregovarač Borislav Stefanović poslao sam pismo visokoj predstavnici Ketrin Ešton u kojem potvrđujem da Vlada Srbije prihvata tehnički protokol o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, što je prethodni pregovarač u ime Vlade parafirao - rekao je Pavićević.

On je dodao da će implementacija početi odmah i to formiranjem radnih grupa.

- Trudićemo se da kroz radne grupe promenimo određena rešenja, poboljšamo ih i učinimo manje problematičnim, odnosno prihvatljivijim za Srbiju -  zaključio je Pavićević.

Evropski komesar Štefan File je u saopštenju pozdravio protokol o zajedničkom upravljanju granicom. koji je Beograd potpisao sa Prištinom, izrazivši nadu da će doći do njegove brze primene na terenu.

- To potpisivanje je konkretan znak političke volje nove Vlade Srbije da se u potpunosti ponovo angažuje u dijalogu sa Prištinom kako bi se normalizovali odnosi između njih - rekao je File.

Delegacije Beograda i Prištine postigle su 24. februara u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima. Nakon tog sporazuma bio je otvoren put da Srbija nekoliko dana kasnije dobije status kandidata za članstvo u EU.

Pregovori o integrisanom upravljanju prelazima vođeni su novembru 2011. godine, ali dogovor nije bio postignut pa je Evrospki savet 9. decembra odluku o statusu kandidata odložio za 1. mart ove godine. Tada su predstavnici Prištine izjavljivali da sporazum o integrisanom upravljanju granicama između Kosova i Srbije "de jure" predstavlja priznanje Kosova.

(M. S. / Izvori: Tanjug, B92)