VUČIĆ NA JUGU SRBIJE: Srušićemo spomenik teroristima!

Prema rečima generala Simovića, komandanta Četvrte brigade Kopnene vojske, poslednji napadi na vojnu bazu Dobrosin dogodili su se 2003. godine, a pripadnici Žandarmerije su u tom rejonu poslednji put napadnuti 2009. godine

Ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Ljubiša Diković, posetili su danas vojnu bazu Dobrosin kod Bujanovca, gde ih je komandant Četvrte brigade Kopnene vojske, brigadni general Milosav Simović, informisao o bezbednosnoj situaciji u Kopnenoj zoni bezbednosti i aktivnostima pripadnika vojske na tom području.

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da će država uskoro reagovati povodom podizanja spomenika poginulim pripadnicima OVPMB u Preševu, poručivši "pojedinim usijanim glavama koje upućuju pretnje Srbiji" da su Vojska Srbije i policija spremne da zaštite ustav i pravni poredak.

Vučić nije želeo da kaže kada će spomenik biti uklonjen ističući da je datum manje važan i da niko ne može da omalovažava Srbiju, da se ponaša protivpravno, a da za to zaštitu pronalazi u pripadnosti drugoj etničkoj zajednici ili internacionalizaciji problema.

- Ne bih govorio o tačnim datumima, ali ako sam rekao da sa državom nema igre i da će se poštovati ustav i zakoni zemlje, onda vam je jasno da ćemo preduzeti određene korake - rekao je Vučić novinarima nakon obilaska baze "Jug" i "Dobrosin" u kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije.

Ministar odbrane je istakao da je Srbija čekala da vidi razumne reakcije Albanaca s juga Srbije, ali da su oni zatražili pomoć Albanije, Kosova i međunarodne zajednice.

- To nisu ni racionalne ni dobre poruke. Mi, za razliku od njih, ne pretimo ni njima niti bilo kome. Samo ponavljam da će se u državi Srbiji poštovati ustav i zakoni ove zemlje i uskoro će uslediti reakcija Srbije - rekao je Vučić.

Situacija stabilna

Simović je, raportirajući ministru i načelniku Generalštaba, istakao da je u zoni odogovornosti četrvrte brigade KOV bezbednosna situacija stabilna, ali osetljiva i da poslednjih godina najveću pretnju bezbednosti uz administrativnu liniju ka Kosovu i Metohiji, pored periodičnih napada na policijske punktove, predstavljaju slučajevi krijumčarenja ljudi i stoke i nelegalne seče šume.

U zoni odgovornosti četvrte brigade, koja obezbeđuje 117 kilometara administrativne linije i 585 kilometara kvadratnih kopnene zone bezbednosti, poslednji oružani napadi na policiju dogodili su se prošle godine, kada je policijski punkt kod sela Dobrosin napadnut u tri navrata, precizirao je general Simović.

Prema njegovim rečima, poslednji napadi na vojnu bazu Dobrosin dogodili su se 2003. godine, a pripadnici Žandarmerije su u tom rejonu poslednji put napadnuti 2009. godine.

General Simović je dodao da četvrta brigada Kopnene vojske ostvaruje dobru saradnju sa bezbednosnim službama, policijom i Žandarmerijom, kao i sa međunarodnim snagama na Kosovu i Metohiji, sa kojima se organizuju jednovremene patrole uz administrativnu liniju.

(Telegraf.rs / Tanjug)