KOŠTUNICA: Kosovsko pitanje da se zamrzne

- Srbija je ozbiljno ugrožena jer EU želi da je raskomada - rekao je Vojislav Koštunica, lider DSS-a. On je optužio DS da je inicijator donošenja "protivustavnog Statuta" Vojvodine i stvaranja "države u državi"

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da bi ukidanje sadašnjih srpskih državnih institucija na severu pokrajine i pravljenje novih unutar Ustava Kosova, predstavljalo "ubijanje srpske državnosti na Kosovu".

- Jedina šansa da Srbija opstane, jeste zamrzavanje kosovskog pitanja, jer svako rešenje koje sada hoće da nametnu Evropska unija i Amerika vodi stvaranju nezavisnog Kosova - ocenio je Koštunica.

Koštunica je dodao da bi Srbija morala da budućim naraštajima ostavi šansu da se u nekim povoljnijim okolnostima izbore za povratak Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije.

Predsednik DSS-a ocenio je da je Srbija ozbiljno ugrožena država, jer EU želi da je raskomada i zbog toga ona ne može biti nepristrasan posrednik u razgovorima Beograda i Prištine.

- Zato je u najdubljem interesu Srbije da lažni pregovori pod pokroviteljstvom EU propadnu, da bi se u budućnosti otvorili pravi pregovori pod mandatom Saveta bezbednosti UN - ocenio je on.

Koštunica je dodao da je "ubijanje srpske državnosti na Kosovu" granica koja se ne sme ni po koju cenu preći i da Srbija treba da se konačno zahvali Briselu i okrene svojim državnim, nacionalnim i privrednim interesima.

- Najbolje rešenje bilo bi da Srbija ne dobije datum i da se onda raspišu izbori. To bi bila prilika da posle izbora uspostavimo normalne odnose sa EU, u kojima ćemo imati ekonomsku saradnju, ali nam EU više neće biti tutor, niti će nam postavljati bilo kakve uslove - rekao je Koštunica.

On je dodao da je od najveće važnosti da se raspišu izbori u Vojvodini i da se s vlasti smeni Demokratska stranka, koju je optužio da je glavni inicijator donošenja "protivustavnog Statuta" Vojvodine i pravljenja "države u državi".

- Za Srbiju je od presudnog značaja da se zaustavi razgradnja države u Vojvodini, a to je moguće samo ako se smeni DS. Pitanje izbora u Beogradu ne zavisi od DSS-a - rekao je Koštunica.

Govoreći o eventualnoj postizbornoj saradnji na republičkom nivou sa Srpskom naprednom strankom, Koštunica je rekao da DSS sa tom partijom ima normalne i primerene odnose, ali će ti odnosi ubuduće zavisiti, pre svega, od toga kojim će putem Srbija nastaviti da ide posle briselskih pregovora.

- Pravi učinak sadašnje vlade znaće se kada se završe pregovori u Briselu i kada se bude videlo da li su opstale srpske institucije i srpska državnost na Kosovu. Jedno je ako se vlast, ipak, posle svega ne odrekne srpske državnosti na Kosovu. Ukoliko, međutim, vlast ubije vlastitu državnost na Kosovu, to će je zauvek obeležiti i staviti na mesto koje još nikome nije pripalo u našoj istoriji - smatra Koštunica.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti / Beta)