FILE: Proširenje EU deo rešenja, a ne problema

- Samo zemlje kandidati govore o zamoru od proširenja, ali to je zapravo zamor od reformi - ocenio je File na konferenciji "Proširenje u perspektivi", održanoj u Briselu

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da proširenje Evropske unije nije uzrok teškoća i problema koji postoje u EU, već je deo rešenja, saopštio je Evropski pokret u Srbiji.

- Samo zemlje kandidati govore o zamoru od proširenja, ali to je zapravo zamor od reformi - ocenio je File na konferenciji "Proširenje u perspektivi" održanoj u Briselu, navodi se u saopštenju.

On je dodao da će u pretpristupnom periodu nadgledanje ekonomske politike biti pojačano, kao i da će više pažnje biti posvećeno pitanjima transporta, energije, klimatskih promena, malih i srednjih preduzeća, kao i da pridruživanje Hrvatske Evropskoj uniji predstavlja dokaz transformativne moći EU.

- U svetlu krize, građani EU i država kandidata su zabrinuti, ali proširenje nije uzrok teškoća i problema koji postoje u EU, već je deo rešenja - rekao je evropski komesar.

- Žalimo što pretpristupni pregovori još nisu počeli. Verujemo da bi to bilo od izuzetne važnosti za transformaciju naše države i društva, ali i dalo dodatni vetar u leđa aktivnom civilnom društvu da insistira na reformama koje zahteva EU, a građani žele - rekla je na konferenciji Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji.

Prema njenim rečima, pristupanje EU još pruža najbolji okvir za kompleksne ekonomske, političke, socijalne i kulturne reforme u zemljama regiona.

- Ekonomska kriza učinila je proces proširenja manje privlačnim i EU ne izgleda stabilno, sposobno niti zainteresovano za transformaciju društava i država kao što je to bilo ranije - rekla je ona, i dodala da je proces pridruživanja Srbije identifikovan sa normalizacijm odnosa sa Kosovom.

Otvarajući konferenciju, Maria Eleni Kopa, izvestilac Evropskog parlamenta za proširenje, istakla je da je proširenje najuspešnija eksterna politika Evropske unije, ali da opada entuzijazam među državama članicama, dok se istovremeno postavljaju pitanja ekonomskih i socijalnih troškova.

To, ipak, ostaje ključna politika Evropske unije, dodala je ona.

Rad jednodnevne konferencije, koju su organizovali Fondacija za napredne evropske studije, Evropski forum za demokratiju i solidarnost i Solidar, odvijao se u dva panela - "Pristupanje iz perspektive država kandidata i potencijalnih kandidata" i "Socijalna dimenzija proširenja: uloga civilnog društva i mreže sindikata", a učestvovali su predstavnici civilnog društva, sindikata, Evropskog parlamenta i mnogi drugi.

(Telegraf.rs / Tanjug)