TAČI: Srbija da prihvati realnost

- Želim da istaknem da nezavisno od sadašnjih teškoća, proces ne može biti proglašen okončanim ili neuspelim. Nadam se da će Srbija prihvatiti realnost, a samim tim i sporazum - poručio je kosovski premijer

Premijer Kosova Hašim Tači kaže da je kosovska delegacija bila spremna da prihvati sporazum sa srpskom stranom još u petoj rundi dijaloga, održanoj 4. marta.

On je istakao da se "nada da će Srbija prihvatiti realnost i samim tim i sporazum".

Na drugoj strani, skoro sve partije u Skupštini Srbije veruju da će pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni i da će dogovor ipak biti postignut. Eventualni neuspeh priželjkuje jedino Demokratska stranka Srbijekoja pozdravlja što je državni vrh odbio ponudu Brisela.

- Ono što mora da se desi u narednih nekoliko dana je da dobijemo jasan odgovor da li je ovo kraj definitivno, ako jeste, to je krah državne poolitike u ovoj oblasti - rekao je Đurić.

Neuspeh pregovora za Demokratsku stranku Srbije pretstavlja svetlo u tunelu. Iz te stranke pozdravljaju što je prvi put posle 2008. godine Evropska unija čula da Srbija može da kaže "ne" nedostojnim i ponižavajućim ponudama.

- Drugo što je dobro, nema datuma, nema te fikcije zbog koje smo trčali za ovom trulom šargarepom. Datum vam je kao horizont, što više trčite za njim sve je dalji - kaže poslanik DSS Slobodan Samardžić.

(M. S. / Izvori: Agencije, RTS)