VUČIĆ VIKAO NA TAČIJA: E pa, nećete sve dobiti, nikada vas nećemo priznati, to neka vam bude jasno!

- Kosovo ne pristaje na bilo kakav dogovor bez priznanja naše nezavisnosti od strane Srbije - poručio je Tači povišenim tonom. Eštonova smirivala strasti, Dačić se nije mešao u svađu

Aleksandar Vučić, Hašim Tači

Foto: Tanjug/AP

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je prilikom jučerašnjih pregovora s Hašimom Tačijem u sedištu EU poručio kosovskom premijeru da “neće moći sve da dobije” i da “Srbija neće priznati njihovu nezavisnost“, saznaje Telegraf.rs!

Iako se u jednom trenutku činilo da je dogovor na vidiku, dijalog Beograda i Prištine, nakon više od 13 sati razgovora, doživeo je fijasko, pa su delegacije Kosova i Srbije otišle iz Brisela uz poruku: “Sporazum nije postignut”.

Ipak, događaj koji je obeležio osmu rundu je razgovor povišenim tonom prvog potpredsednika Vlade i kosovskog premijera.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Iznerviran konstantnim odbijanjem svakog srpskog predloga od strane kosovske delegacije, prvi potpredsednik Vlade u jednom trenutku povikao je na Hašima Tačija:

E pa, nećete moći sve da dobijete! Srbija nikada neće priznati vašu nezavisnost, to neka bude jasno! – poručio je Vučić Tačiju.

Prema rečima našeg sagovornika, kosovska delegacija odbijala je svaki konstruktivni predlog od strane srpske pregovaračke delegacije, da bi na kraju Hašim Tači, takođe, povisio ton i s velikom dozom cinizma saopštio:

Kosovo ne pristaje na bilo kakav dogovor bez priznanja naše nezavisnosti od strane Srbije!

Vučić je na to poručio Tačiju da nam ne prodaje trikove. Premijer Kosova je hteo da se Severnoj Mitrovici pridoda Vučitrn, Srbica i Južna Mitrovica, čime bi se otpuno promenio etnički sastav severa Kosova.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Takva izjava Tačija, koji se sve vreme ponašao osiono i bez spremnosti na kompromis, razljutila je Vučića koji je na povišen ton odgovorio istom merom.

Svi ostali učesnici su nakon reakcije srpskog vicepremijera zaćutali, a uvidevši da situacija odmiče kontroli, baronesa Ketrin Ešton je odredila pauzu – tvrdi naš dobro obavešteni sagovornik.

U izjavi za Kurir, Aleksandar Vučić je naglasio da on, za razliku od Tačija, neće odgovarati uvredama.

– Nisam bio fasciniran tužnim trikovima u toku dana, ali ću se ponašati odgovorno zbog budućnosti Srbije. Neću odgovarati ružnim rečima kao Tači, što njega najbolje opisuje – rekao je Vučić.

Nakon ovih dešavanja pred novinare je izašao direktor Kancelarija za KiM Vlade Srbije Aleksandar Vulin i rekao da je srpska delegacija tokom pregovora naišla na puno pritisaka.

– Pregovori su teški, mučni i nemoguće je predvideti ishod, koji ne zavisi od nas. Tokom dijaloga puno je pritisaka i nerazumevanja, ali mi smo tu da izdržimo – rekao je Vulin.

Kako saznaje naš portal, srpska delegacija je, kako je to i najavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, na svako kosovsko “NE” iznela nov predlog, ali su Kosovari sve odbijali.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

U jednom trenutku Vučić je čak rekao premijeru Srbije Ivici Dačiću da podnosi ostavku, što je predsednik Vlade odmah odbio.

– Vučić je bio razočaran, verovao je u uspeh dijaloga i postizanje kompromisa, ali kada je uvideo da je Tači došao da minira sporazum, stalno ponavljajući zahtev za prizanjem Kosova, rekao je Dačiću:

Ne mogu dalje više ovako, dajem ostavku!

Ketrin Ešton, shvativši da je razgovorima kraj, jasno je novinarima poručila nakon sastanka:

Ovo je poslednji put da se formalno sastajemo!

(D. Z.)

Tagovi: Aleksandar Vučić, EU, Ivica Dačić, Ketrin Ešton, Kosovo i Metohija, Vlada Srbije
Najnoviji komentari
 • A
  Aleksandar KM

  Cimi,kada si vec toliki heroj na recima,ajde budi heroj pa dodji na Sever Kosmeta

 • A
  Aleksandar KM

  Gde si Cimi,Madjup.

 • A
  Aleksandar KM

  Cimi,vi pameti nikada niste imali,bolje ste ziveli pre 1999god.a sada crkava te od gladi,nema para,nema posla,sve pare je uzeo Taci i Haradinaj,a zend su vam uzelh i dali Amerima,Nemcima i ostalima

 • A
  Aleksandar KM

  Cimi,Vojvodina mozda i hoce,ali Kosovo nece nikad!
  Xaxaxaxaxa

 • V
  Vitomir KM

  Cimi samo nastavi da sanjaris, a kad se osvestis crknuces u svom cemeru i jadu.

Pogledajte sve komentare

Vesti

Sport

foto dana

Jetset

video dana

Zanimljivosti

Život & Stil