SKUPŠTINA SRBIJE: Većina najavila podršku sporazuma

Premijer na posebnoj sednici Skupštine kazao da je sporazum s Prištinom prilika da Srbija proba na drugačiji način da brani svoje nacionalne i državne interese. Dačićevo izlaganje praćeno negodovanjem poslanika DSS

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju vladin izveštaj o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Prištinom, čiji je sastavni deo i predloženi sporazum koji je prošlog petka parafiran u Briselu.

Premijer Srbije Ivica Dačić je na početku rasprave poručio da je Briselski sporazum prilika da Srbija proba na drugačiji način da brani svoje nacionalne i državne interese, a ne da slavi poraze.

- U istoiji smo imali nekoliko propuštenih prilika, to je bio Dejtonski sporazum, to je bio 5. oktobar i ovo je sada prilika da probamo na drugačiji način da branimo naše nacioalne i državne interese, a ne da nakon svega slavimo naše poraze - rekao je Dačić na početku sednice republičkog parlamenta na kome poslanici treba da razmatraju vladin izveštaj o Briselskom sporazumu.

Dačić je rekao da su zadati okviru u kome su se pregovori kretali bili najteži politički pregovori o Kosovu i Methiji.

- To su bili prvi pregovori koji su vođeni posle jednostrano proglašene nezavisnosti, prvi pregovori posle činjenice da je jedan značajan broj zemalja priznao tako jednostrano i nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova - rekao je Dačić.

On je dodao da su zadati okviri bili takvi da je posredovanje u dijalogu sa UN prebačeno na EU, što je tražila Srbija.

Izlaganje Dačića praćeno je negodovanjem i zvižduzima poslanika Demokratske stranke Srbije koji se protive Briselskom sporazumu, a predsenik Parlameta Nebojša Stefanović je izrekao dve opomene.

- Ovo je pitanje biti ili ne biti, ali ne samo za sever Kosova, već za čitavu Srbiju, biramo da li ćemo Srbiju sutra imati u narodnim kuhinjama i ugušesnu u suzama, ili jaku i prosperitetnu - odgovorio je Dačić na negodovanje DSS-a.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je da će ta stranka podržati briselski sporazum, kako bi Srbija prestala da bude zemlja iz koje ljudi žele da odu.

- Taj sporazum nije izdaja, to je jedino razumno. Možda baš te garancije treba da budu putokaz kojim treba da idemo - kazao je Jovanović u skupštinskoj raspravi i istakao da Srbija briselskim sporazumom nije poražena.

(M. B. / Tanjug)