NIKOLIĆ: Srbija može mnogo da nauči od Izraela! (FOTO)

- Vi imate izreku: ''Sledeće godine u Jerusalimu!'' Za neke naše ljude ona glasi: ''Sledeće godine na Kosovu!'' - rekao je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji danas započinje dvodnevnu zvaničnu posetu jevrejskoj državi sastankom sa predsednikom Izraela Šimonom Peresom, istakao je da postoje "mnoge istorijske paralele između Srba i jevrejskog naroda".

- Srbija ima mnogo da nauči od Izraela, ne samo kako se voli svoja zemlja, već kako da se stvori zemljište od peska, kako da se razvije visoka tehnologija, kako da se nahrani svoj narod - rekao je predsednik Srbije.

Kako je kazao, oba naroda bila su pod stranom okupacijom i izložena proterivanju: "Vi imate izreku: ''Sledeće godine u Jerusalimu!'' Za neke naše ljude ona glasi: ''Sledeće godine na Kosovu!''"

U intervjuu "Džeruzalem postu", koji će u potpunosti biti objavljen u petak, Nikolić je, takođe, rekao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, uprkos "užasnom pritisku" s kojim se zemlja suočava.

Predsednik Srbije će obići i Zid plača, Crkvu Svetog Groba, Crkvu Svetog Arhandjela Mihaila, Crkvu rodjenja Isusa Hrista, kao i Manastir Sveti Sava Osvešćeni.

Predsednik Srbije će, kako je najavljeno, posle posete Izraelu, boraviti u zvaničnoj poseti Palestini, gde će se sastati sa predsednikom Mahmudom Abasom.

(D. Z. / Tanjug)