Grubješić: Nismo priznali Kosovo, Merkelova je donela uslove za sporazum

- Nesumnjivo je da je uslove za normalizaciju odnosa s Prištinom u Beograd donela Angela Merkel još u avgustu 2011, ali se to pokušalo sakriti - kaže potpredsednica Vlade Srbije

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je danas da do sporazuma u Briselu ne bi došlo da je od Srbije traženo da prizna nezavisnost Kosova, kao i da je uslove za normalizaciju odnosa s Prištinom u Beograd donela nemačka kancelarka Angela Merkel u avgustu 2011. godine.

- Nesumnjivo je da je uslove za normalizaciju odnosa s Prištinom u Beograd donela Angela Merkel još u avgustu 2011, ali se to pokušalo sakriti, što je izazvalo nemali diplomatski skandal i pogoršalo odnose Srbije s Nemačkom - rekla je Grubješić.

Ona je u intervjuu za novosadski "Dnevnik" istakla da su ti uslovi već u decembru iste godine postali deo zaključaka Saveta EU, pa su ponovljeni i u decembru 2012. godine.

Potpredsednica Vlade navela je i da aktuelna vlada nikada nije i neće priznati nezavisnost Kosova, iako to nije "baš svima u Srbiji jasno".

- Da su to tražili od Srbije, do sporazuma s Prištinom ne bi ni došlo jer je svima jasno, mada nažalost ne baš svima ovde u Srbiji, da ova vlada nije priznala nezavisnost Kosova, niti će, ali da će učiniti sve što može da obezbedi sigurnost i poboljša uslove za opstanak i povratak Srba na Kosovo, za njihovu imovinu i imovinu države Srbije, za zaštitu naših kulturnih, istorijskih i verskih dobara... - rekla je Grubješić.

Dobijanje datuma za otvaranje pregovora o članstvu je, kako je objasnila, početak dugog procesa, jer se ne može unapred znati koliko će trajati.

- Ali ono što znamo i vidimo iz iskustava drugih zemalja su promene koje donose pregovori, reforme kroz koje prolaze svi delovi društva i sistema, počev od uspostavljanja vladavine prava, pa do ekologije i poljoprivrede - rekla je Grubješić.

(D. Z. / Tanjug)