VUČIĆ U KOSOVSKOJ MITROVICI: Zajedno ćemo proći kroz muke sporazuma

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je sa predsednicima četiri opštine sa severa Kosova dogovoreno da se koordinišu buduće akcije

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je odbornicima srpskih opština sa severa Kosova i Metohije da "briselski sporazum podrazumeva bolne i teške stvari, ali da će ih proći zajedno".

Vučić je u razgovoru sa odbornicima porveo nešto više od četiri sata, nakon čega je oko 21:30 napustio Kosovsku Mitrovicu:

- Zadovoljan sam što mi je bilo omogućeno da saopštim stavove Srbije, najvećeg broja građana Srbije, zadovoljan sam što mislim da većina razume da zajednički moramo da nastavimo da radimo i učestvujemo u svim procesima što se videlo po reakcijama odbornika - rekao je Vučić.

- Notorna je laž da sam se bilo kada hvalio briselskim sporazumom. Svaki dan govorim da je to težak sporazum, koji nosi mnogo problema za srpski narod, ali koji je bio jedini mogući u datom trenutku. Unapred kažem, biće još teških i bolnih stvari, muka kroz koje ćemo morati, uveren sam, da prođemo zajedno - rekao je Vučić.

Na samom ulazu u zgradu Tehničkog fakulteta oko stotinu građana protestvovalo je uzvikujući "Izdaja" i tražeći da im se Vučić obrati. Oni su nosili transparente na kojima piše "Odlazite okupatori" i "Ne damo Kosovo i Metohiju".

U Kosovskoj Mitrovici su primećene jake snage bezbednosti, najviše iz redova Civilne zaštite koji su inače u velikom broju rasporedjeni i duž magistarlnog puta od Leposavića ka Kosovskoj Mitrovici.

On je dodao da će sastanak Vučića sa odbornicima četiri opštine biti dobra prilika da oni postave pitanja i da izraze sve svoje strahove i neodumice.

Vučić je uoči posete Kosovskoj Mitrovici rekao da ne očekuje da odbornici sa severa Kosova danas prihvate sporazum.

- Ali očekujem razumevanje i poštovanje odluka Skupštine i Vlade - kaže prvi potpredsednik Vlada Srbije.

Prethodno je prvi potpredsednik u razgovaru s vladikom Teodosijem istakao da država čini najviše što može za svoj narod, dok je episkop raško-prizrenski kazao da briselskim sporazumom nije sve gotovo i da je dolazak Vučića ohrabrenje za sve u pokrajini.

Ovo je, inače, bio treći razgovor Vučića s predstavnicima Srba sa severa Kosova i Metohije o briselskog sporazumu, a u delegaciji vlade je danas i direktor Kancelarije za KiM u ostavci Aleksandar Vulin.

(S. S. / Tanjug)