EVROPSKA UNIJA ODLUČILA: Srbija počinje pregovore o članstvu!

- Pregovori EU sa Srbijom počinju najkasnije u januaru, a odluka je rezultat istorijskog dogovora Beograda sa Prištinom - rekao je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej

U Briselu su šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije doneli konačnu odluku o datumu početka pristupnih pregovora sa Srbijom u januaru 2014. godine.

Prema Nacrtu zaključaka, ne postoji nijedan novi uslov koji naša zemlja treba da ispuni kako bi pregovori bili otvoreni.

U Nacrtu zaključaka Evropskog saveta preporučuje se da se pristupni pregovori sa Srbijom otvore i navodi se da će prva međuvladina konferencija, čime će i formalno biti otvoren pregovarački proces, biti održana najkasnije u januaru 2014. godine.

Pre toga, Savet ministara EU treba da usvoji pregovarački okvir, koji bi potom trebalo da bude potvrđen na Samitu šefova država i vlada EU u decembru.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej na svom Tviter profilu rekao je da je EU odlučila da otpočne pregovore sa Srbijom.

- Pregovori EU sa Srbijom počinju najkasnije u januaru, a odluka je rezultat istorijskog dogovora Beograda sa Prištinom - rekao je Van Rompej novinarima.

U januaru će, kako je precizirao, biti međuvladina konferencija sa Srbijom, čime se formalno otvaraju pregovori o članstvu.

Rompej je najavio da će u ponedeljak otputovati u posetu Beogradu i Prištini kako bi istakao značaj tih pomaka u procesu evrointegracija Srbije i Kosova.

Evropska komisija pozvana je da izveštava o napretku u primeni sporazum Beograda i Prištine i o napretku u sprovođenju reformi.

Evropski lideri su na kraju drugog dana Samita, koji je počeo juče po podne, raspravljali o datumu na osnovu preporuke koju je pre dva dana u Luksemburgu usvojio Ministarski savet, koji čine šefovi diplomatija zemalja članica.

SRBIJU ČEKAJU GODINE PREGOVORA DO ČLANSTVA!

Na osnovu odluke šefova država članica EU, Srbija je i zvanično postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji prvog marta 2012. godine, a sledeći korak nakon toga je određivanje datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora s EU.

Srbiju će nakon novog koraka u procesu evrointegracija, kao što je određivanje datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu s EU, čeka još nekoliko godina razgovora kako bi postala i punopravni član Evropske unije.

Podsetimo, Sloveniji je trebalo šest godina od prvih pregovora do članstva u EU, a Hrvatskoj, koja 1. jula postaje zvanično član evropske zajednice, čak 12 godina, dok je Turska 2005. godine zvanično otpočela pregovore.

(D. Z.)