DEVENPORT: Zabrana Prajda odraziće se na izveštaj EU

Šef Delegacije EU u Srbiji kaže da vlasti treba da pokažu da neće tolerisati nasilje i da su spremne da zaštite ljudska prava, uključujući i LGBT populaciju

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je, posle treće zabrane Parade ponosa, Srbiji prioritet efikasna akcija vlasti da se obezbedi bezbednost i vladavina prava i da moraju da se vide jasne mere koje se preduzimaju.

- Zabrana Parade ponosa, do koje dolazi već treći put, svakako će se odraziti na izveštaj o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, koji treba da bude objavljen sredinom oktobra - rekao je Devenport u intervjuu za "Politiku", koji će biti objavljen u nedelju.

Devenport je naglasio da je sada prioritet "efikasna akcija vlasti da se obezbedi bezbednost i vladavina prava, i u budućnosti" i dodao da moraju da se vide jasne mere koje se preduzimaju i koje će onemogućiti upotrebu sile, kao i zastrašivanje u budućnosti.

- Veoma je važno da se pokaže da su ekstremne grupe zapravo pretnja celom društvu - naveo je Devenport, i dodao da vlasti treba da pokažu da su spremne da zaštite ljudska prava, uključujući i LGBT populaciju, i da se neće tolerisati nasilje.

(Telegraf.rs / Tanjug)