Postignut dogovor Beograda i Prištine!

Dve strane saglasile su se da Kosovo na regionalnim forumima bude predstavljeno pod nazivom Kosovo sa zvezdicom, a u fusnoti će biti navedena Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji

Timovi Beograda i Prištine saglasili su se u Briselu da Kosovo na regionalnim forumima bude predstavljeno pod nazivom Kosovo uz fusnotu u kojoj će biti navedena Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji.

Kosovo će, prema rešenju do kojeg se došlo posle maratonskih pregovora, na regionalnim skupovima nastupati pod tablom na kojoj će pisati: Kosovo sa zvezdicom, a u fusnoti će biti navedeno:

"Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i s mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj Deklaraciji o nezavisnosti".

Nije prihvaćen zahtev Prištine da u fusnotu uđe Deklaracija o proglašenju nezavisnosti. Postignut je dogovor i o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Šef beogradskog tima u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je postignuti dogovor u potpunosti u skladu kako sa srpskim nacionalnim interesima, tako i sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije.

On je naveo da je sada jasno da su svi kriterijumi koje je Evropski savet postavio da bi Srbija dobila status kandidata potpuno ispunjeni.

- Sada je na EU i zemljama članicama da donesu odluku u skladu sa zaključcima Saveta - rekao je Stefanović.

Šef beogradskog tima je podsetio da je nakon današnjih razgovora u potpunosti ispunjen zahtev da se uspostavi sloboda kretanja, dogovori preimena sporazuma o prelazima, a ispunjen je i najvažniji kriterijum - sporazum o reginalnom predstavljanju Kosova.

Tahiri: Srbija priznala nezavisnost Kosova

(Tanjug)