Za sad bez dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova

Priština postavljala neprihvatljive zahteve koji obesmišljavaju sve ono što je do sada dogovoreno, rekao Borislav Stefanović uoči nastavka dijaloga

  • 0

Razgovor Beograda i Prištine nastaviće se danas, pošto dve strane ni posle devetočasovnog razgovora u sredu nisu postigle sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova.

I pored izostanka dogovora tokom prvog dana, šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da je postignut napredak u vezi sa drugim temama, kao što je sprovođenje ranijih dogovora o integrisanom upravljanju prelazima, matičnim knjigama i slobodi kretanja.

On je naveo da veruje u pozitivan ishod dijaloga, bez obzira na sve nesuglasice i kontroverze koje ga prate.

- Borićemo se do kraja da nađemo rešenje, naravno, u okviru Rezolucije 1244, Ustava i nacionalnih interesa -  rekao je Stefanović.

Stefanović se požalio da je Priština u jučerašnjim razgovorima bila vrlo rigidna i negativna.

- Ono su postavljali neprihvatljive zahteve koji obesmišljavaju sve ono što smo do sada dogovorili - istakao je Stefanović.

Razjašnjavajući poziciju Beograda, Stefanović je rekao da je suština tog stava da Priština mora biti predstavljena na asimetričan način, a suština te asimetrije je Rezolucija 1244.

Šefica prištinske delegacije Edita Tahiri izbegla je u sredu bilo kakvu komunikaciju sa novinarima, što je krajnje neuobičajeno u odnosu na dosadašnju praksu.

Taj njen gest dovodi se u vezi sa rastućim tenzijama u Prištini, gde se vlada Hašima Tačija nalazi pod jakim pritiskom opozicije zbog navodne popustljivosti u dijalogu sa Beogradom.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA