OTKRIVAMO: Skupština Srbije rehabilitovala Ravnogorski pokret, koji NE POSTOJI!

Ravnogorski pokret ne može biti izjednačen s Četničkim pokretom. U presudi đeneralu Draži taj termin se ne pominje, već se govori o četnicima Dragoljuba Mihailovića

Skupština Srbije 2004. godine donela je Zakon o izjednačavanju Ravnogorskog pokreta sa Narodnooslobodilačkim pokretom, iako on ne može ni na koji način da bude formalno-pravni naslednik četnika Dragoljuba Draže Mihailovića, otkriva Telegraf.rs!

Skupština je ovim izmenama i dopunama zakona s ravnogorskog imena skinula crvenu anatemu, ali tada nisu zapravo rehabilitovani četnici, ni Draža Mihailović, iako je ustanovljena Ravnogorska spomenica 1941.

Ravnogorski pokret nije naslednik četničkog pokreta, jer je Dragoljub Draža Mihailović 11. maja 1941. osnovao Komandu Četničkih odreda Jugoslovenske vojske, sa znakom mrtvačke glave na pečatu, a ne Ravnogorski pokret. Zbog toga on kao takav ne može biti rehabilitovan. Gledano s pravne strane, to mora biti Četnički odred i sam Draža.

- Naravno da Ravnogorski pokret ne može da obuhvati sve četnike iz Jugoslovenske vojske u otadžbini, ali je u tom momentu bilo bitno da se krene s mrtve tačke, a prave stvari dogodiće se tek rehabilitacijom Draže Mihailovića. Po meni, glavno pitanje je šta se s tim čeka - ističe Čotrić.

(D. Z.)