Rehabilitacija Draže Mihailovića 23. marta?

Zahtev za rehabilitaciju podneo 2006. godine Dražin unuk Vojislav

  • 0

Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović biće rehabilitovan 23.  marta u postupku pred Višim sudom u Beogradu, javio je "Press".

Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, a njegov grob do danas nije pronađen.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković rekao je da bi rehabilitacija Mihailovića značila rehabilitaciju istorijske istine.

- A istorijska istina glasi da Srbija u Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini nije imala saradnika okupatora, već prvog antifašističkog gerilca u Evropi.

Đeneral Mihailović osuđen je po Zakonu o krivičnim delima protiv naroda i države, donetom posle Drugog svetskog rata, koji je onda primenjivan na događaje iz rata.

Zahtev za rehabilitaciju podneo je 2006. godine Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović. Zahtevom je zatraženo poništenje presude Vojnog suda od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt i proglašen krivim za izdaju i ratne zločine, uz prethodno oduzeta građanska prava.

Zahtevu za rehabilitaciju i vraćanje građanskih prava Mihailoviću pridružili su se i Srpska liberalna stranka akademika Koste Čavoškog, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov.

(Telegraf.rs / Press / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA