SRPSKI SCENARISTI: Kod Sulejmana je sve stalo u trbušni ples i haremske intrige!

Uvaženi srpski scenaristi većinom osuđuju banalizovanje istorije u turskoj seriji. "U "Sulejmanu" je sve opisano u nekoliko plesova, ljubljenja i malo razonode u haremu, a nije bilo tako, kaže Radoslav Lale Pavlović, urednik dramskog programa RTS-a

Sulejman Veličanstveni je i definitivno pokorio Srbiju kao zanosni ljubavnik u istoimenoj turskoj seriji koja se emituje na Prvoj! I dok gledanost obara sve rekorde, a domaća publika naprosto guta haremske intrige i osvajačke pohode, malo ko obraća pažnju na to da su u ovom serijalu totalno izvrnute neke istorijske činjenice.

Scenaristima i režiserima "Sulejmana" očigledno je bilo važnije da naprave spektakl uz koji će se uzdisati i natapati ženske maramice nego da priču utemelje na autentičnim podacima.

Poznati srpski književnik, čovek koji je između ostalog napisao i scenario za film "Boj na Kosovu i seriju "Vuk Karadžić", Milovan Vitezović, kaže da scenaristi moraju da tumače istoriju, ali ne i da izvrću istorijske fakte:

- Kada pišem scenario za jednu istorijsku priču, ja se trudim da ga tumačim. Nema odstupanja, jer ako odstupam, onda je ti krivotvorenje, i ne vodi nikuda. tako učim i svoje studente. Inače ne gledam seriju "Sulejman Veličanstveni", ne interesuje me to, kaže pisac po čijoj je knjizi i originalnom tekstu rađen i aktuelni film "Šešir profesora Vujića"

(Nataša Ilić)