Novi Zakon o saobraćaju donosi mnoge zabrane, ali će jednu stvar i dozvoliti

Izmene i dopune ovog dokumenta predviđaju dozvolu preticanja preko pune linije

Nacrt budućeg Zakona o bezbednosti saobraćaja, detaljno pripreman više od dve godine, donosi mnoge novine, među kojima je i dozvola preticanja preko pune linije, pišu "Večernje novosti".

Mihajlović: Naš cilj je da do 2020. nijedno dete ne pogine u saobraćaju

Ovo će biti jedna od najrigoroznijih kazni u saobraćaju za vozače: Ako ne propustite pešaka na prelazu, TEŠKO VAMA!

- Velike su izmene kod odredbe o obilaženju preko pune linije. Sada će to biti moguće ako se radi o sporim vozilima, na primer traktorima, ali samo ako se ne ugrožava bezbednost svih učesnika. Neke kazne se povećavaju, a neke i smanjuju - kaže za "Novosti" Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije.

Jedna od odredaba koja će najviše pogoditi nesavesne koji vole da druguju sa čašicom i tako sednu za volan se odnosi na maksimalnu dozvoljenu količinu alkohola u krvi.

Umesto dosadašnjih 0,3 promila, ta granica se smanjuje na 0,2. S tim što profesionalni vozači, motociklisti i vozači sa probnim tablicama ne smeju da imaju ni trunku alkohola!

Ko bude imao do 0,5 promila alkohola u krvi platiće kaznu do 10.000 dinara. Do 0,8 preti kazna do 20.000 dinara.

- Za neke prekršaje predviđeno je smanjenje novčane kazne. Tako će se za vožnju u naseljenom mestu brže od 21 do 30 kilometara na čas od dozvoljene, kazna smanjiti na 10.000 dinara - navodi Okanović.

Smanjiće se i kazna za neblagovremeno produžavanjevozačke dozvole.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)