Izbeglice u Vojvodini dobili kuće i građevinski materijal

Predstoji nam još mnogo posla dok se, svi zajedno, ne izborimo za to da oni koji formalno imaju status izbeglih i raseljenih, a njih je u Vojvodini 28.000, ne dobiju krov nad glavom, ili dok se ekonomski ne osnaže tako da stvore bolju budućnost za sebe i svoju decu, istakao je Mirović

Ugovore o dodeli pomoći za 35 izbegličkih porodica u Vojvodini, za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom i nabavku građevinskog materijala za završetak započete gradnje, uručio je juče korisnicima Igor Mirović, predsednik Vlade APV.

MIROVIĆ PREDSTAVIO PRIORITETE POKRAJINSKE VLADE: Najvažniji ubrzani ekonomski razvoj Vojvodine

Zajednička sednica Vlade Srbije i Pokrajinske vlade 22. oktobra u Novom Sadu

U okviru dva programa pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, ovoga puta kupljeno je 12 seoskih kuća i nabavljeno 23 paketa građevinskog materijala, vrednih ukupno 24 miliona dinara.

- Predstoji nam još mnogo posla dok se, svi zajedno, ne izborimo za to da oni koji formalno imaju status izbeglih i raseljenih, a njih je u Vojvodini 28.000, ne dobiju krov nad glavom, ili dok se ekonomski ne osnaže tako da stvore bolju budućnost za sebe i svoju decu - istakao je Mirović, za Večernje novosti.

On je naveo da je Vlada APV ove godine izdvojila znatna sredstva za rešavanje stambenih problema izbegličkih porodica i obećao da će ta podrška u biti još snažnija.

- Nadamo se da će u narednih tri do pet godina, kroz razne mere Republike Srbije, Pokrajine, lokalnih samouprava, kao i Fonda, biti rešeni egzistencijalni problemi znatnog broja izbegličkih porodica - kazao je Mirović za Novosti i dodao da se pripremaju lokacije za izgradnju stanova u Novom Sadu i drugim gradovima, što će biti prilika za mnoge da trajno reše stambeno pitanje.

Jedan od onih koji su ovom prilikom dobili pomoć od 7.000 evra za otkup seoske kuće sa okućnicom je i Daniel Pap iz Bezdana sa petočlanom porodicom.

- Presrećan sam. Bilo je teško biti podstanar sve ove godine - rekao je Pap.

I bračni par Snježana i Dragan Popović iz Novih Karlovaca zadovoljni su podrškom od 580.000 dinara, jer će moći da kupe neophodni materijal za započetu kuću.

- Ovo je za nas veliki podstrek - kažu za Novosti ovi mladi roditelji dvoje dece, napominjući da je i treće "na putu".

Inače, program pomoći izbeglicama u stambenom zbrinjavanju, Fond ostvaruje od 2007. godine. Dosad je ovaj vid podrške dobilo ukupno 1.168 porodica, od čega je 444 u programu otkupa kuća, a 724 je dobilo pomoć u građevinskom materijalu.

( Telegraf.rs/Večernje novosti)