Ova divna crkva je vredan spomenik kulture, a skrivena je u prelepom delu Srbije i za nju malo ko zna (VIDEO)

Bogorodičinu crkvu podigao je, sudeći po svemu, nepoznati bugarski vlastelin u prvoj polovini 14. veka kao svoju zadužbinu

U selu Donja Kamenica kod Knjaževca krije se velelepna crkva iz 14. veka za koju malo ko zna. Crkvica se nalazi na centralnom trgu u Donjoj Kamenici, 15km jugoistočno od Knjaževca, na levoj obali Trgoviškog Timoka, na starom vojnom putu koji je vodio od Pirota do Vidina (Bugarska).

Narodna verovanja za decembar: Postoji jako dobar razlog da se sve devojke raduju snegu, čeka ih nešto neverovatno!

Bogorodičinu crkvu podigao je, sudeći po svemu, nepoznati bugarski vlastelin u prvoj polovini 14. veka kao svoju zadužbinu.

Građevina je relativno malih dimenzija, ali veoma zanimljive arhitekture čijim se skladnim proporcijama stvara utisak monumentalnosti.Konzervatorski radovi na živopisu i arhitekturi crkvice su okončani 1958. godine.

Nekada je ispred crkve postojao i dvospratni drveni trem, koji se može videti na maketi u snimku ispod, zasnovanoj na preciznoj fresci ktitora sa crkvom. Na živopisu unutar crkve mogu se videti uticaji renesanse Paleologa, ali i umetnosti 13. veka.

Oko crkve je pronađena i nekropola iz 14. i 17. veka sa oko 70 grobova. Bogorodičina crkva nalazi se pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)