Presuda koja je u momentu podelila Srbiju: Da li je 15 godina zatvora mala kazna za majku koja je ubila osmomesečnu bebu?

Na ovu prvostepenu presudu po kojoj je osuđena na 15 godina, Lakićeva i tužilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu

Današnja prvostepena presuda kojom je Tanja Lakić Mahud (38) osuđena na 15 godina zatvora zbog optužbi da je u septembru 2015. godine ubila svoju osmomesečnu bebu, uzazvala je brojne reakcije i komentare, među kojima je većina osuđujućih i onih koji smatraju da kazna blaga.

Ovim povodom pozvali smo Mirjanu Vagner koja se u praksi često susretala sa nasiljem u porodici. Ona, međutim, smatra da je kazna prevelika.

KAD STE ČULI DA JE MUŠKARAC DOBIO 15 GODINA

- Bez obzira što je majka bila narkoman u vreme ubistva, veštak je verovatno izjavio da je u vreme ubistva bila uračunljiva i zbog toga je dobila toliku kaznu. Inače bi bila manja. Smatram da ubistvo osmomesečne bebe jeste surovo i ja sam prva za drakonske kazne, ali u ovom slučaju je prestrogo kažnjena.

- Kad ste čuli da je neki muškarac za ubistvo dobio 15 godina - kaže Vagner podsetivši na slučaj Marka Nikolića (43) koji je ubio ženu i dete ispred Centra za socijalni rad u Rakovici i za koga veruje da neće dobiti toliko.

Ona se osvrnula na praksu u Srbiji koja pokazuje da muškarci ubice i nasilnici u porodici i kad dobiju kaznu od desetak godina, dobiju neko pomilovanje i odleže pet, šest godina...

Policajci na terasi u Beogradu našli kesu: Kad su videli da je unutra mrtvo dete, odmah su uhapsili majku Tanju, a ona se ovako brani pred sudom! (FOTO)

Podsetimo, beživotno telo bebe pronađeno je u septembru 2015. godine na terasi njenog stana u Južnom bulevaru, zamotano u najlonsku kesu.

Najpre joj je izrečena mera obaveznog lečenja narkomana i bila joj je uzrečena mera zabrane napuštanja stana, odnosno kućni pritvor.

Osuđena je zbog krivičnog dela teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora, a tužilaštvo je za nju tražilo kaznu ne manju od 30 godina.

Ona je dodala da je bila pod dejstvom droge, zbog unosa veće količine heroina, metadona, spida i lekova za smirenje, te da ne zna ko joj je ubio dete jer se nalazila u delirijumu i postporođajnoj depresiji.

Na ovu prvostepenu presudu po kojoj je osuđena na 15 godina, Lakićeva i tužilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

(S.V.)