Poražavajući podaci! Za dve godine 35 maloletničkih porođaja

- To govori o tome da su nam znanja o reproduktivnom zdravlјu  na  nešto nižem nivou - rekla je Slavica Đukić Dejanović

Za poslednje dve godine zabeležen je porast maloletničkih trudnoća i porođaja. Tako je u ovom periodu bilo čak 35 porođaja u kojima su majke maloletne osobe, izjavila je ministarka bez portfelјa zadužena za demografiju i populacionu politiku u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejnović, koja je danas u Prokuplјu otvorila novoizgrađeni objekat Predškolske ustanove "Neven".

Maloletne trudnice imaju više šansi za prevremeni porođaj

- To govori o tome da su nam znanja o reproduktivnom zdravlјu  na  nešto nižem nivou. Moramo  se više posvetiti obrazovanju, zajedništvu u materijalnim investicijama u cilјu postizanja  zajedničkih cilјeva. Povećanje nataliteta je jedan od prioritetnih cilјeva naše Vlade - kazala je ministarka.

Ipak, materinstvo i roditelјstvo je po podacima koji nisu pohvalni u prokupačkoj opštini, pokazalo da je reč o neplaniranim trudnoćama. Za razliku od maloletnih majki, one koje su u najbolјim godinama za reprodukciju se slabije odlučuju za proširenje porodice.

U Opštoj bolnici "Dr Aleksa Savić" do 25. decembra rođeno je 632 novorođenčeta, što je za nijansu manje u odnosu na isti period prošle godine.

(B.R.)