Maloletne trudnice imaju više šansi za prevremeni porođaj

Bilo da je željena i planirana, bilo da je do nje došlo mladalačkom nepažnjom, maloletnička trudnoća nosi rizik od porođaja daleko pre termina, što predstavlja rizik kako za mamu, tako i za bebu

  • 0

Novo istraživanje irskih stručnjaka je pokazalo da devojke koje zatrudne u uzrastu od 14 do 17 godina imaju veće šanse da rode bebu pre termina i da im se deca rode s manjom porođajnom težinom.

Naučnici univerziteta u irskom gradu Korku proučili su podatke o svim devojkama starim od 14 do 29 godina koje su na severozapadu Engleske rodile u periodu od 2004. do 2006. godine. U istraživanju je učestvovalo 3.636 devojaka koje su u vreme rođenja deteta imale između 14 i 17 godina, 7.506 đevojaka imalo je između 18 i 19 godina, a 42.211 imalo je između 20 i 29 godina.

Ispostavilo se da su devojke koje su rađale u periodu od 14 do 17 godina imale veću verovatnoću da se prevremeno porode nego starije žene, a rizik je bio posebno veliki kod devojaka koje su u tom uzrastu rađale drugi put.

- Moguće je da je povećani rizik za loš ishod trudnoće povezan s biološkom nespremnošću tela da iznese drugo stanje – prokomentarisao je rezultate, koji su objavljeni su u stručnom časopisu “Pregnancy and Childbirth”, autor studije Ali Kašan.

On je dodao da je povećan rizik za loš ishod druge trudnoće u tom uzrastu moguće povezati s brojnim otežavajućim faktorima kao što su lošiji socioekonomski status i lošija nega novorođenčadi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA