Direktorka kragujevačke gimnazije u suzama na zgarištu škole posle požara: Uništeno je neprocenjivo - istorija (FOTO)

Glavni hol je čađav i mokar nakon gašenja vatrene stihije. Neki od okupljenih plaču. Prolaznici zastaju zaprepašćeni.

Šteta prouzrokovana podmetnutim požarom u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji prošle noći je neprocenjiva, jer su zapaljene kancelarije u kojima su bili darovi koje je škola dobijala u poslednjih stotinak godina. Reč je o knjigama, slikama, ali i arhivi najstarije gimnazije u Srbiji.

Veliki požar u Kragujevcu: Zapalila se najstarija srpska gimnazija, uhapšen osumnjičeni za podmetanje požara (FOTO)

Prema nezvaničnim podacima, osoba koja je osumnjičena za podmetanje požara ima kriminalni dosije.

Dok radnici „Gradske čistoće“ iznose ostatke skupocenog nameštaja i u kolicima prikupljaju pehare kojima se škola ponosila, Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije plače na zgarištu.

- Po svoj prilici je upao u zgradu polomivši prozore na toaletu. Podmetnuo je požar u mojoj kancelariji, levo od glavnog ulaza, u kancelariji sekretarijata i računovodstva desno, kao i nastavničkoj kancelariji i jednoj učionici. Sve to je izgorelo, plafoni otpadaju - kaže Slavica Marković.

Požar u gimnaziji noćas nešto posle tri sata je primetio taksista koji je odmah pozvao vatrogasce. Oni su požar gasili sledećih šest sati.

- Zaključili su da je onaj ko je požar podmetnuo sve uradio vrlo smišljeno. Na stolove je popeo stolice, a pod njima zapalio vatru, da bi se što brže razbuktala. Tako je zapalio četiri požara u školi. Posle je sve logično, te kancelarije pune su knjiga, slika, nameštaj je od drveta, kao i podovi. Sreća pa nije pola škole nestalo. Čujemo vesti da se tačno zna ko je u pitanju, a ako je on, znamo i zašto je ovo učinio, ali ne bih da pričam bilo šta pre policije - kaže jedan od zapolsenih.

Danas čitav kraj oko Prve kragujevačke gimnazije smrdi na dim. Glavni hol je čađav i mokar nakon gašenja vatrene stihije. Neki od okupljenih plaču. Prolaznici zastaju zaprepašćeni.

(M. R.)