≫ 

Veliki požar u Kragujevcu: Zapalila se najstarija srpska gimnazija, uhapšen osumnjičeni za podmetanje požara (FOTO)

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta

  • 3

Gimnaziju u Kragujevcu, izgrađenu 1833. godine, inače najstariju u Srbiji, noćas je zahvatila vatrena stihija, koja je progutala deo zgrade ostavljajući za sobom prah i pepeo.

Plamen progutao ceo autobus kod Plavog mosta: Ne zna se da li ima povređenih (VIDEO)

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta i počeli da gase.

Kako RTS nezvanično saznaje, kragujevačka policija je uhapsila jedno lice zbog sumnje da je podmetnulo požar.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Zoran Kočović rekao je za RTS da su dojavu o požaru vatrogasci primili u 3.22 i da su na teren izašla četiri vatrogasna vozila sa 11 vatrogasaca.

Požar u najstarijoj gimnaziji južno od Save i Dunava zahvatio je levo krilo škole, prizemlje i prvi sprat. Brzom intervencijom vatrogasaca sprečeno je da se vatra proširi na ostali deo zgrade.

Požar je lokalizovan u roku od 10 minuta, a oko 5 sati jutros je potpuno ugašen. Zbog prventivnih mera vatrogasci još dežuraju. Vatra je, kako saznaje dopisnik RTS-a, izbila na prizemlju i prvom spratu škole.

Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije, rekla je da je načinjena neprocenjiva šteta kada je u pitanju bibliotečki fond iz kancelarija, a izgorele su i slike.

- Neverovatno je da je došlo do ovakve situacije. Istraga će pokazati šta je uzrok - navela je Markovićeva.

Prva kragujevačka gimnazija je pod zaštitom države kao spomenik kulture.

Teško je u ovom trenutku tačno proceniti vrednost materijalne štete pričinjene nakon požara u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, ali je ona svakako velika, rekla je za Tanjug direktorka te škole Slavica Marković.

- Teško je u ovom trenutku reći u brojkama, ali je šteta velika. Dosta je uništeno stvari, predmeta, ali i ono što ima neprocenjivu vrednost, a to su knjige, slike... - kaže Marković.

Prema njenim rečima, požar je zahvatio tri nastavničke kancelarije i jednu učionicu.

Upitana da li će se nastava nesmetano odvijati nakon praznika, Marković odgovara da zahvaljući Komunalnoj službi Kragujevca i zaposlenih u školi trenutno se rašcičćava prostor, navodeći da će sve biti osposobljeno za nastavu do 9. januara.

Napominje da će pre početka nastave biti proverene električne instalacije, kako bi se utvrdilo da nema opasnosti za decu i zaposlene.

Kako je dodala, policija je jos nije zvanično obavestila o uzroku požara.

Ranije danas PU Kragujevac saopštila je da je uhapsila N. G. (1981) iz Kragujevca, osumnjičenog da je noćas oko dva sata posle ponoći podmetnuo požar u gimnaziji.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA