Srbija misli na decu obolelu od raka! "Obezbedićemo još kuća i stanova za roditelje i decu koja su na terapiji"

Ministar Lončar je naveo da se svake godine sve više sredstava odvaja za decu obolelu od kancera

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar posetio je jutros pacijente obolele od kancera na Institutu za majku i dete ''Dr Vukan Čupić'' povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka i tom prilikom poručio mališanima i njihovom roditeljima da država misli na njih i da će im pomoći da se izbore sa najopakijom bolešću.

Velike promene u zdravstvu: Uvedeno novo pravilo za liste čekanja, stižu i aparati za zračenje

Ministar Lončar je naveo da se svake godine sve više sredstava odvaja za decu obolelu od kancera, da se proširuju kapaciteti i uvode nove metode lečenja, kao i da se dovode strani medicinski stručnjaci i deca šalju na lečenje u inostranstvo.

- Obezbedićemo još kuća i stanova za roditelje i decu koja su na terapiji kako ne bi sve vreme bili u bolnici već u atmosferi koja će bar malo da im olakša. Samo oni znaju kroz šta sve prolaze, a mi ćemo im pomoći da se izbore sa najopakijom bolešću - poručio je Lončar.

Direktor Instituta za majku i dete ''Radoje Simić rekao je da ta ustanova pokušava da svojim znanjem i osposobljenošću, a Fond i Ministarstvo opremanjem, stvori uslove za lečenje dece slične drugim bolnicama u svetu.

- Pošto smo mala zemlja i nemamo dovoljno tehnološke opremljenosti za retke bolesti, država je osnovala Budžetski fond koji od novembra 2014. obezbeđuje sredstva za lečenje dece u inostanstvu. Prošle godine na lečenje u inostranstvo poslato je petoro dece sa malignim bolestima - naveo je Simić.

On je naveo da je od osnivanja Budžetskog fonda 73 dece poslato u inostranstvu, dok su 173 biološka uzroka poslata na enzimske i genetičke analize, a strani strucnjaci su u Srbiji lečili 17 dece.

Prema njegovim rečima Fond je u protekle tri i po godine izdvojio oko 463 miliona dinara, oko 150.000 evra i oko 10.000 švajcarskih franaka.

(Telegraf.rs/Tanjug)