Mala matura sve bliže, ali ipak bez najavljenih promena: Evo od čega je odustalo ministarstvo prosvete

Ministar je najavio i strogu kontrolu u okruzima u kojima su lani zabeležene neregularnosti, poručivši da će svi raspoloživi resursi Ministarstva prosvete biti na terenu i da veruje da će ove godine rezultati biti objektivniji

Iako je prošle godine uveliko najavljivano da će završni ispit malih maturanata biti sniman kamerama u svim školama iz ptičje perspektive, do toga ipak neće doći. Prvobitni plan će biti sproveden u školama koje imaju video nadzor i to će biti primenjeno kao probni model.

Velika promena na polaganju male mature: Pitanja će od sada biti drugačije formulisana (VIDEO)

To je izjavio ministar prosvete Mladen Šarčević. On je najavio strožu kontrolu na predstojećoj maloj maturi i podvukao da će za eventualne nepravilnosti odgovarati, pre svega, direktori škola. Na završnom ispitu neće više dežurati nastavnici iz drugih škola, već će svako biti u svojoj, što, kako je rekao ministar, znači da će "domaćin biti apsolutno odgovoran za sve". Jedino će supervizori biti iz drugih škola.

Ministar je najavio i strogu kontrolu u okruzima u kojima su lani zabeležene neregularnosti, poručivši da će svi raspoloživi resursi Ministarstva prosvete biti na terenu i da veruje da će ove godine rezultati biti objektivniji.

Radi poboljšanja objektivnosti ministar kaže da će ove godine biti promenjen i način bodovanja na maloj maturi. Uspeh iz škole nosiće maksimalno 60 bodova, dok će na tri testa đaci moći da ostvare 40 bodova.

Mala matura zakazana je za 18, 19. i 20. jun.

(Telegraf.rs/Danas)