Za 7 dana dvoje ljudi jedva je preživelo trovanje hranom iz konzerve: Na šta da obratite pažnju kada ih otvarate?

U Srbiji se godišnje namirnicama otruje oko 25.000 ljudi, a tačan broj onih koji su oboleli zbog konzervirane hrane nije poznat

Samo tokom prošle nedelje dvoje ljudi u Srbiji skoro je umrlo od posledica trovanja pokvarenom hranom iz konzervi. Oni su oboleli od botulizma nakon što su konzumirali konzervirane namirnice, a oboljenje je bilo toliko ozbiljno da je serum za lečenje, koji košta oko 2.500 evra, iz inostranstva hitno doleteo avionom u Srbiju.

AKO NISTE ZNALI: Ovo je 5 najsmrtonosnijih stvari s kojima se srećete svakodnevno! (VIDEO)

U Srbiji se godišnje namirnicama otruje oko 25.000 ljudi. Koliki je procenat otrovan baš hranom iz konzerve nije poznato, ali činjenica da se samo u jednoj nedelji dvoje ljudi borilo za život zbog lošeg izbora oboroka, govori sama za sebe.

U domaćinstvu je konzervisana hrana najčešći izvor botulizma, opasnog trovanja po život izazvano bakterijom Clostridium botulinum. Čak i samo udisanje gasa koji izlazi iz konzerve, a ima miris užeglog maslaca, ili male količine hrane na rukama može biti jako opasno, stoga je takve konzerve bolje ne koristiti.

Nutricionista Milka Raičević objašnjava da je konzervirana hrana po isteku roka trajanja opasnija od svih drugih vrsta namirnica.

- Osim što rok trajanja ima namirnica koja je konzervirana, imaju ga i konzervansi koji su korišćeni kako bi ona što duže bila upotrebljiva. Ako vidite da hrana iz konzerve ne izgleda zdravo, da je promenila boju, ako je konzerva napumpana, ako šišti kada se otvara, ako se poklopac podigao, znamo da je pokvarena - objašnjava ona.

Ipak, postoje situacije u kojima se to ne vidi na prvi pogled. 

- Čovek može da bude prehlađen, da su mu čulo njuha i ukusa oslabili, a majka može da hrani dete kašicama, a da ih ne proba pre toga. Zato je važno svaki put pogledati koliki je rok trajanja, jer smo navikli da konzerve samo lagerujemo u frižider misleći da traju mesecima i da smo mirni. A nismo - kaže Raičevićeva.

Blaže trovanje konzervama može da dovede do dijareje, temperatura, povraćanja i grčeva, dok ozbiljna obolenja poput botulizma, trovanja salmonelom i trihinelozom zahtevaju hitnu hospitalizaciju.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)