Gazivode skrivale srednjovekovno nasleđe: Na dnu jezera ronioci otkrili blago srpske istorije (FOTO)

Spomenici kulture decenijama skrivani od nas

Jezero Gazivode na severu Kosova predstavlja veoma važnu stratešku tačku. Onaj ko kontroliše Gazivode, kontroliše snabdevanje vodom i električnom energijom na teritoriji celog Kosova. Međutim, značaj ovog jezera je veći nego što možemo da zamislimo, a tajne koje prekriva voda, otkrio je režiser filma "Gazivode, putevi Jelene Anžujske", Dušan Jovović.

Poslednji bombondžija u Vranju: Mile ručno pravi slatkiše, a kaže da se od prodaje može lepo zaraditi (FOTO)

Zahvaljujući svojim naporima i izuzetnom zalaganju, doktor digitalne umetnosti, Dušan Jovović, okupio je međunarodni tim istraživača koji su u dubinama jezera Gazivode otkrili ostatke dvora čuvene srpske srednjovekovne kraljice Jelene Anžujske, kulu zvonara iz 13. veka, dve srednjovekovne crkve, devet rimskih nekropola, a to je samo deo otkrića i spomenika koji svedoče o srednjovekovnoj, ali i mnogo daljoj istoriju ovog tla.

Film "Gazivode, putevi Jelene Anžujske" rasvetliće zašto je majka Svetog kralja Milutina i prabaka Dušana Silnog, značajna, a istovremeno i intrignatna istorijska ličnost. Postoji mogućnost, da je tokom rada na ovom projektu, otkriveno mesto na koje su prenete mošti Jelene Anžujske, a za kojima se decenijama traga.

Ostatak teksta i fotografija pogledajte OVDE.

VIDEO: KFOR pod punim naoružanjem stajao na prilazu jezeru Gazivode

(Telegraf.rs/ Srbija Danas)