≫ 

Poslednji bombondžija u Vranju: Mile ručno pravi slatkiše, a kaže da se od prodaje može lepo zaraditi (FOTO)

Nije bilo narodnog sabora, nekog državnog praznika ili proslave gde Miletova radnja nije "gostovala"

  • 1

U glavnoj ulici u Vranju nema više kaldrme, a odavno nema ni radnje Krste bombondžije, pa miris tek isprženih krofni i poslastica crvenci u izlogu, žive samo u sećanjima starijih Vranjanaca.

Slatkiše iz Krstine radnje, ručno rađene i spremljene na tradicionalan način,  još uvek pravi njegov posinak Miloje Ilić (81), poznatiji kao Mile bombondžija.

On redovno posećuje gotovo sve narodne sabore na jugu Srbije, gde i danas prodaje svoje unikatne slatkiše.

Nije bilo sabora, proslave ili državnog praznika na kom Mile nije radio; Foto: S.Tasić

Iako već dvadesetak godina u penziji, još uvek proizvodi svilene bombone, “petličiki”, zagoretke i crvence.

U Vranje je iz sela Bogoševa došao pedesetih godina prošlog veka, nakon što je u Surdulici izučio zanat. Čuveni Krsta bombondžija nije imao potomke, pa je nakon četiri bezuspešna pokušaja da svoje umeće i zanat prenese na potencijalne naslednike, odustao od takve ideje.

Svi Miletovi proizvodi su posni; Foto: S.Tasić

Kada je Mile došao u njegovu radnju, svojim znanjem i umećem uspeo je da zadobije gazdino poverenje. Miloje kaže da je kasnije nasledio radnju u glavnoj ulici i brinuo o ostarelom Krsti i njegovoj ženi.

- Poslastičaru sam nazvao „Crvena zvezda“. Sa suprugom Zorom sam ustajao u tri izjutra i mesio krofneZnali smo da ponedeljkom ispržimo i po 1.800 komada za užinu. I sve su uvek bile vruće i sveže. Nije bilo narodnog sabora, nekog državnog praznika ili proslave da mi nismo bili prisutni. Prodavali smo i kiselo mleko. Seljaci su nam svakog jutra u kantama donosili  mleko, a mi smo kiselili. I sve to ručno – priseća se Miloje.

Mnogi u ovom kraju pamte onaj neponovljivi ukus poslastice, u narodu poznate pod imenom crvenci, koja se pravi isključivo zimi.

Toga u Srbiji ima samo još u radionici kod Mile bombondžije. Uz zavodljivi miris svilenih bombona,  Miloje otkriva recept i tehniku spremanja pojedinih poslastica.

Zanat je preneo na svoje ćerke i unuke; Foto: S.Tasić

RECEPTURA CRVENACA

Svi Miletovi proizvodi su posni. Crvenci se spremaju, tako što se smesa od šećera, brašna i vode kuva oko sat i po vremena. Kad se masa zgusne, konac na kome su nanizane jatkice oraha provlači se kroz ovu masu nekoliko puta i čeka se da se svi slojevi stegnu.

Na kraju se u preostalu masu dodaje crvena boja, i kroz takvu smešu se prethodni niz provlači poslednji put. Onda se okači da se još malo stegne. U radnji su ih vešali u izlogu. Mogu da traju najviše tri dana.  Petličiki se prave od šećera i vode, a potom se masa sipa u kalupe i čeka da se stegne.

Mile kaže da ljudi kupuju njegove proizvode prvenstveno zbog toga što su kvalitetni i što ih vraćaju u davno prohujala vremena. Od prodaje se lepo zarađuje, pa je zanat preneo na svoje ćerke i unuke.

VIDEO: Evo kakvog je ukusa pepeljara puna pikavaca

 

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA