Istok ili Zapad? Pred Srbijom će se uskoro naći velika dilema koja će podeliti javnost, a neutralnost neće biti moguća (VIDEO)

Pitanje je da li pratiti ono što će odabrati EU ili postupiti suprotno preporuci Evropske komisije

Danas će sunce u Madridu zaći oko 21.09 sati, a u Beogradu već oko 19.40. Oba grada su u istoj vremenskoj zoni - srednjeevropskoj, a kako se u Evropi uveliko razmatra ukidanje letnjeg (ili zimskog) računanja vremena, veliko je pitanje šta će se nakon tog događaja dogoditi kod nas.

Da li je ovo početak ukidanja letnjeg i zimskog računanja vremena?

Danas se završava velika anketa u Evropskoj uniji koja bi trebalo da pokaže šta građani misle o ukidanju letnjeg i zimskog računanja vremena. Svi izgledi su da će letnje (ili zimsko) računanje vremena konačno biti ukinuto, samo je pitanje koje godine će se to dogoditi.

Pitanje za Srbiju, koja se nalazi na samoj granici vremenske zone jeste: koje vreme bi trebalo zadržati: ako bismo ostavili zimsko računanje, sunce bi kod nas danas zašlo već u 18.41, a u decembarskim danima i dalje bismo poslednje zrake gledali oko 16 sati.

Ako bismo izabrali letnje računanje vremena, a cela Evropa se opredeli za zimsko, zapravo bismo upali u drugu vremensku zonu - onu koju koriste Grci, Bugari i Rumuni. To bi značilo da bismo već pri prelasku u Republiku Srpsku, Hrvatsku ili Crnu goru morali da pomeramo kazaljke na satu, ali bismo, kao i naše komšije sa druge, istočne strane, imali sat više popodnevnog sunca.

Kako prenosi Dojče vele (DW), oko dva miliona građana EU se uključilo u onlajn raspravu koja je započela 4. jula, a završava se danas. Međutim, u Evropskoj uniji ništa nije jednostavno, pa ni pomeranje kazaljki.

Odluka koja je doneta pre 30-40 godina u današnjoj, složenoj zajednici prava je kost u grlu. Sledi vrednovanje rezultata ispitivanja, potom analize stručnjaka i, na kraju preporuka Evropske komisije nacionalnim državama članicama.

Pa ipak, promena je izvesna, jer čak i Evropska komisja priznaje da je ušteda energije minimalna, a sat spavanja više ili manje remeti bioritam stanovnika.

Evropska unija pomera kazaljke zajedno još od 1996. godine, a u Nemačkoj je letnje računanje vremena uvedeno 1980. Od tada se poslednje nedelje u martu sat pomera unapred, a poslednje nedelje u oktobru unazad.

Rusija je jedna od prvih evropskih zemalja koja se odrekla zimskog računanja vremena u korist letnjeg i to još 2011. godine, posle 30 godina otkad je promena uvedena. Međutim, tri godine kasnije odlučili su da vrate i zadrže - zimsko računanje.

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)