Regruti moraju direktno sa Instagrama i Fejsbuka da uskoče u vojnu evidenciju: Ako se ne jave, mogu da završe u zatvoru (DOKUMENTACIJA)

Ove godine u vojnu evidenciju upisuju se mladići rođeni 2000. godine i stariji

Prvi mladići koji će možda po obavezi morati da oduže svoj dug državi, već 2020. godine mogli bi da polože zakletvu u nekoj od srpskih kasarni. Za sada, budući vojnici moraju da se upišu u vojnu evidenciju, a poziv se upućuje svima koji ove godine pune 18 godina ili su stariji, a iz nekog razloga još nisu upisani.

Dok ove još golobrade mladiće gledate kako surfuju kroz svoj virtuelni svet sa mobilnim telefonima u ruci, listajući statuse i postove na Instagramu i Fejsbuku, zamislite ih kako će već za dve godine stajati u stroju sa puškom. Oni su već danas regruti.

Pričalo se o milijardama, a koliko zapravo košta Srbiju uvođenje obaveznog vojnog roka?

- Zakonsku obavezu uvođenja u vojnu evidenciju imaju regruti koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina života i regruti starijih godišta koji iz određenih razloga nisu uvedeni u vojnu evidenciju. Imajući to u vidu, ove godine u vojnu evidenciju uvode se lica muškog pola rođena 2000. godine i starijih godišta, odnosno rođeni od 1988. do 1999. godine. Uvođenje u vojnu evidenciju prva je aktivnost regrutne obaveze i zahteva precizno planiranje i usklađivanje sa ostalim aktivnostima regrutne obaveze, tako da se prikupljeni podaci o generacijama koja se uvodi u vojnu evidenciju koristi isključivo u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi - navode u Ministarstvu odbrane.

Iako je obaveza služenja vojnog roka obustavljena 2011. godine, obaveza upisa u vojnu evidenciju je ostala, kao i obaveza služenja u rezervnom sastavu.

Podaci o regrutima važni su za analize stanja resursa za odbranu.

- Da bi se pravilno sagledali svi aspekti i izvršila analiza stanja ljudskih i materijalnih resursa za potrebe odbrane Republike Srbije, neophodna je ukupna evidencija lica muškog pola - navode u Ministarstvu.

Nakon najnovijih najava da će biti vraćeno obavezno služenje vojnog roka Ministarstvo odbrane je već pristupilo izradi studije o svim modalitetima i mogućnostima vraćanja obaveze služenja vojnog roka.

Uvođenje u vojnu evidenciju vrši centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, nadležan prema mestu prebivališta regruta, tokom cele godine, a regruti se radi uvođenja u vojnu evidenciju pozivaju opštim i pojedinačnim pozivom. Mladići koji borave u inostranstvu dužni su da se jave nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije radi uvođenja u vojnu evidenciju.

Obrasce za upis u vojnu evidenciju moguće je preuzeti na sajtu Ministarstva odbrane.

- Sva lica koja imaju neodložne poslove i obaveze i iz opravdanih razloga ne mogu da se odazovu pozivu teritorijalnog organa potrebno je da se blagovremeno jave i opravdaju svoj izostanak. U suprotnom, u krajnjem slučaju, regrut će snositi zakonom propisane prekršajne sankcije. Na zahtev teritorijalnog organa Ministarstva odbrane za pokretanje prekršajnog postupka za lica koja su primila poziv a nisu se odazvala u mesto i vreme naznačeno u pozivu, prekršajni sud odlučuje da li je bilo elemenata prekršaja, odgovornosti okrivljenog za učinjeni prekršaj i odlučuje o visini kazne, u skladu sa zakonom - navode u Ministarstvu.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu, prekršajne sankcije određene su članom 126 Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

"Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj regrut i lice u rezervnom sastavu ako se, suprotno ovom zakonu, bez opravdanog razloga ne odazove pozivu teritorijalnog organa u vreme i na mesto koji su naznačeni u pojedinačnom pozivu, za uvođenje u vojnu evidenciju, regrutovanje, služenje vojnog roka, kao i lekarske i druge preglede i ispitivanja (čl. 11. i 51. ovog zakona), za vojnu vežbu ili drugu obuku u rezervnom sastavu koja se priznaje kao izvršenje vojne vežbe" - propisano je spomenutim članom.

Ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka mnogi su sa oduševljenjem prihvatili. U anketi na sajtu Telegrafa čak 56,83 posto naših čitalaca podržalo je ideju, dok je 38,1 posto bilo protiv, jer postoji profesionalna vojska. Onih koji smatraju da postoji više faktora od kojih zavisi treba li da se opredele za ili protiv je 4,09 procenata, a 0,98 posto naših čitalaca štikliralo je opciju "Ostaviću svoje mišljenje u komentarima".

A komentarima nema kraja...

- Pa to treba kao nekad... postoje sposobni i nesposobni za vojsku. Oni koji nisu sposobni za vojsku nisu ni za šta sposobni. Od takvih i devojke beže, a ako neko ima sreće i dosta para pa se i oženi, vrlo brzo će na "poklon" dobiti... rogove i razvod... a tu je i ono "da si sposoban služio bi vojsku" - samouveren je izvesni Ljubiša.

No, neki misle da je i devojkama mesto u vojsci.

- Šta bi nama falilo u vojsci, naravno da ništa, kratko i jasno DA i ženama je mesto u vojsci - napisao je čitalac koji se potpisao kao Sevda.

Javljale su se i devojke...

- Vojni rok za žene i muškarce. Imam 19 godina želim da naučim neke stvari koje će meni kao devojci pomoći u samoodbrani. Sta je tri ili šest meseci, a ostaće za ceo život. Imam preko sto kilograma i želim da pomerim ovo moje debelo du.. i naučim neke stvari. Vojni rok i za žene, a ne da nas muškarci maltretiraju pa da trpiš i primaš batine! Stop nasilju, ali isto tako ako sam ne možes da se odbraniš niko te neće odbraniti! - napisala je jedna dama.

"Nisu ti rekli da ideš u rat"

- Ljudi stvar je da ideš u vojsku... nisu rekli da ideš u rat... E sad, ko nije bio u vojsci taj ne zna kako je tamo, moje lično iskustvo je da je vojska od mene napravila čoveka, ugojila i izvela na pravi put... 9 meseci sam trenirao dva puta dnevno, jeo u isto vreme... Popravio sam se u svakom smislu. Moj deda je bio vojnik... moj otac je bio vojnik... ja sam bio vojnik... moj sin će biti vojnik... razmislite o tome... - napisao je Maks.

"Ne dam svoje dete"

- Ma ko hoće da ide može i sad da ide. Niste mi jasni vi sto podržavate uvođenje obaveznog vojnog roka. Moje dete ja ne dam... - napisao je "Fizikalac".

A dobio je i odgovor.

- Pa podržavamo baš zbog takvih kao što si ti i "tatinih sinova" kao što je tvoj. Da je manje razmaženih balavaca ne bi se tukli i boli svaki dan - napisao je drugi čitalac.

Pred ovim ženama drhte i najhrabriji muškarci:

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)