Dobila je brašno, so, vodu i malo svinjske masti: Vranjanka je napravila specijalitet o koji se sada svi otimaju (FOTO)

Ova pita pravi se još od 19. veka

Domaćice iz Vranja su poznate kao prave kulinarke, i svaki specijalitet koji one naprave bolji je od prethodnog. Međutim, jedan se posebno izdvaja. U pitanju je samsa, koja se pravi po receptu svekrva i majki, a sprema se u Vranju još od 19. veka. Na prvi pogled prazna pita, a zapravo sočna od upijenog kiselog mleka i tucanog belog luka.

Za samsu je potrebno kilogram mekog brašna, pola litre otopljene svinjske masti, soli i vode.

Srbi u emisiji "Bizarna hrana Amerike": Naše jagnjeće pečenje, pita sa sirom i kolo oduševili Amere (VIDEO)

U kilogram brašna, doda se so i zamesi mlakom vodom.Testo se razvuče oklagijom, koja se na jugu Srbije naziva sukaljka. Potom se testo razvlači do debljine od pet milimetara u oblik kruga. Premaže se jednom do dve kašike otopljene masti.

Otprilike se testo dvoji na 12 loptica, koje se razvlače u trake, ređaju se jedna preko druge i premazuju mašću. Sve se to opet razvuče u veliku koru. Zatim se dva puta savija testo i dobija se dugačka debela traka, koja se seče ukoso tako da  se dobije testo u obliku malih baklava. Komadići testa slažu se u namašćen pleh.

- Može i da se seče, na nekoliko traka dužine pleha. Čim dobije zlatnu boju tokom pečenja vadi se iz rerne. Pečena samsa preliva se jednom čašom kiselog mleka u koje je dodat sitno zgnječen beli luk. Vrela samsa se premaže tom smesom. Kad se prelije smesom od kiselog mleka, ne vraća se u rernu - otkriva recept jedna od Vranjanki.

Prvo mesto osvojila je Blagica Krstić iz Vranjske Banje, Gorica Risteski iz Udruženja Makedonaca "Goce Delčev" iz Vranja zauzela je drugo, dok je treće mesto pripalo Ljubinki Stevanović iz Vladičinog Hana. Specijalno priznanje za najbolјe aranžirani sto pripalo je Slavica Nikolić iz Vranja.

Samsa je najbolja kada se jede topla. Godinama se već u Vranju održava nadmetanje u spremanju najbolje samse.

(S.T)